Φορολογικές Δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από το βάσανο των τεκμηρίων;

Αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet.

Πολλοί φορολογούμενοι δείχνουν να μη βιάζονται να υποβάλλουν δήλωση. Για άλλη μία χρονιά, ο βραχνάς των φορολογουμένων δεν είναι άλλος από τα τεκμήρια.Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην εφορία, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, με συγκεκριμένες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Οι κωδικοί 781-782, 783-784, 787-788 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 μπορεί να αποδειχθούν βοηθητικοί προς τούτο.

Ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και 13 διαφορετικές κατηγορίες ποσών.

Ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων μπορεί να δηλώσει αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών, εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο, κέρδη από τυχερά παιχνίδια, κάποια εφάπαξ παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ποσά που προκύπτουν από τον πλειστηριασμό κατοικιών, χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, χρηματικά ποσά συναλλάγματος ή και ευρώ που εισήγαγε στην Ελλάδα, δάνεια που έλαβε εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους, καθώς και έσοδα από γονικές παροχές και δωρεές.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα