Δυσκοιλιότητα: Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει για την υγεία σου;

Η δυσκοιλιότητα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση που, ειδικά στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστεί αρκετά συχνά στη ζωή τους.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες περιπτώσεις όπου η δυσκοιλιότητα μπορεί να «κρύβει» κάτι πολύ πιο σοβαρό αναφορικά με τη λειτουργία του οργανισμού.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί σε κάποιες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο, ακόμα και να γίνει απειλητική για τη ζωή σου. Για παράδειγμα, μπορεί να πάσχεις από καρκίνο του εντέρου και να θεωρείς ότι έχεις δυσκοιλιότητα.

Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;

Με τον όρο δυσκοιλιότητα, οι ειδικοί καθορίζουν μια κατάσταση όπου υπάρχει εντερική κινητικότητα μικρότερη των τριών φορών την εβδομάδα, κατά τις οποίες η κένωση είναι επίπονη και δύσκολη.

Μπορεί, επίσης, να μην είναι επίπονη αλλά απλά να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Μπορεί να νιώθεις γεμάτο το έντερο σου και να έχεις πρήξιμο, χωρίς απαραίτητα να έχεις πόνους. Εάν αυτό σου συμβαίνει συχνά καλό θα είναι να δεις έναν γαστρεντερολόγο, μήπως έχει κάποιο θέμα με το πεπτικό σου σύστημα.

Πότε πρέπει να δεις γιατρό;

Πολλοί άνθρωποι τρομοκρατούνται όταν για λίγες μέρες δεν πάνε τουαλέτα. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Εάν, όμως, έχει περάσει μια βδομάδα από την τελευταία σου κένωση και δεν έχεις πάει ξανά τουαλέτα τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ώστε να δεις τι ακριβώς σου συμβαίνει.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν, όταν πας στην τουαλέτα είναι τα εξής: Αλλαγές στην υφή των κοπράνων, αίμα στα κόπρανα, αιμορροΐδες, απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για εμετό.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πρόκειται για καρκίνο του εντέρου. Εάν έχεις τα συμπτώματα αυτά, αλλά και δυσκολεύεσαι να αεριστείς τότε οπωσδήποτε πήγαινε σε γιατρό.

Επίσης, έχε υπόψη σου ότι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής όπως τα διουρητικά, ο σίδηρος, το ασβέστιο αλλά και τα οπιούχα σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Μην ξεχάσεις να τα αναφέρεις στον γιατρό σου.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την δυσκοιλιότητα;

Εάν, πάντως, το πρόβλημά σου είναι απλώς η δυσκοιλιότητα τότε μπορείς με ορισμένους φυσικούς τρόπους να την αντιμετωπίσεις και να την ξεπεράσεις ακόμα και μόνη σου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες (25-30 γραμμάρια την ημέρα), να είσαι επαρκώς ενυδατωμένη και να κάνεις κάποια μορφή ήπιας άσκησης, η οποία βοηθάει πολύ στη κινητικότητα του εντέρου.

Εάν, πάλι, πρέπει να χρησιμοποιείς καθαρτικό για να μπορέσεις να πας τουαλέτα θα πρέπει επίσης να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Σε καμία περίπτωση μην αγνοήσεις τη δυσκοιλιότητα. Τα κόπρανα είναι τοξικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουν στον οργανισμό σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα