Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων: Μέρος της λύσης και πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν σήμερα στο Λονδίνο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου». Πρόκειται για ένα σημαντικό φόρουμ όπου μεταξύ άλλων συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του ΠεριφερειακούΓραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.

Θα ακολουθήσει η 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις και η «Διαδικασία του Βερολίνου» ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το 2014, προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών. Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD κλπ) αντανακλώνται συχνά και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

• 13:00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
• Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του Περιφερειακού Γραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.
• 14:20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.
• 16:20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.
• 17:20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
• 18:00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Από το Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε συστράτευση, υποσχέθηκε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. «Καλώ το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων να συστρατευτούν στο σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα