Ποιες τροφές να αποφύγεις όταν πονάει το στομάχι σου

Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Πρηξίματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην πέψη, διάρροια κλπ. είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να σε κάνουν να έχει στομαχόπονο.

Υπάρχουν κάποιες τροφές και μη που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις εφόσον πονάει στο στομάχι σου.

Ας δούμε μαζί ποιες είναι αυτές:

Αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί

Η υπερβολική δόση ζάχαρης και φρουκτόζης που περιέχουν προκαλούν κυρίως εντερικές διαταραχές και μετεωρισμό. Η εντερική μας μικροχλωρίδα (παλαιότερα γνωστή ως εντερική χλωρίδα) που αποτελείται από πολλά βακτήρια επηρεάζεται και μπορεί να χάσει την ικανότητα αυτοπροστασίας της. Πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι το νερό.

Προϊόντα με γλυκαντικά

Όσοι κάνουν δίαιτα, καλώς ή κακώς, επιλέγουν να καταναλώσουν προϊόντα τα οποία θεωρητικά δεν έχουν ζάχαρη, αλλά κάποια γλυκαντικά. Μπορεί, λοιπόν, τα προϊόντα αυτά να μην έχουν ζάχαρη πολλή, όμως κάποιες χημικές ουσίες που περιέχουν, όπως η ασπαρτάμη, η ξυλιτόλη κλπ. προκαλούν διάφορες εντερικές διαταραχές.

Τσίχλες

Οι τσίχλες μπορεί να σου προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι ουσίες τους δημιουργούν επίπονα αέρια στο στομάχι σου.

Λάχανα

Το λάχανο και γενικότερα οι «συγγενείς» του, τα κραμβοειδή λαχανικά (ραπανάκι, κουνουπίδι κ.ά.) μπορεί επίσης να σου προκαλέσει πρήξιμο ή μετεωρισμό. Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, καλό θα είναι να το καταναλώνεις με μέτρο.

Γαλακτοκομικά

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Το γάλα είναι το πρώτο προϊόν που δεν πρέπει να καταναλώνεις σε περίπτωση στομαχόπονου. Ακόμα κι αν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, τα σάκχαρα του γάλακτος είναι πολύ πιθανό να σου προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα.

Κουκούτσια

Τα περισσότερα φρούτα ή λαχανικά (ντομάτες, σταφύλια, φράουλες) με κουκούτσια μπορεί να σου προκαλέσουν ερεθισμό στο έντερο, καθώς «κάθονται» στις πτυχώσεις του με αποτέλεσμα να υπάρχει περαιτέρω ερεθισμός.

Λαχανικά

Σε μεγάλες ποσότητες όταν καταναλώνονται τα λαχανικά μπορεί να σου προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, οπότε εφόσον έχεις στομαχόπονο καλό θα είναι να τα αποφύγεις, μιας και προκαλούν πρήξιμο και «φούσκωμα», λόγω των ινών τους.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα