Για τον σύντροφό μου ό,τι κάνω είναι λάθος. Με πνίγει η ασταμάτητη κριτική…

Είχα πει ψέματα στο αγόρι μου στην αρχή της σχέσης μας. Μετά το έμαθε και τώρα συνεχεία το σκέφτεται και το κατακρίνει. Μου μιλά ειρωνικά.

Επειδή είμαι χαμηλών τόνων και δεν μιλάω τον ενοχλεί. Τον ενοχλεί που στην παρέα δεν ανοίγω θέματα.

Σπίτι μου ο πατέρας μου τον πιέζει να βρει δουλειά στην κυβέρνηση, αλλά το κάνει γιατί είναι επιφυλακτικός για το μέλλον μας. Ο πατέρας μου θέλει να έχουμε καλή ζωή.

Και η αδελφή μου και ο άντρας της καμιά φορά με πειράζουν πολύ άσχημα και το παίρνει σοβαρά γιατί δεν τους απαντάω και το παίρνω για πλάκα, ενώ μου κάνουν πλάκα για κάτι πολύ άσχημο.

Τι να κάνω; Πώς να το αντιμετωπίσω; Τα συζητήσαμε πολλές φορές και μου λέει ότι δεν αλλάζω και έχω την ιδία συμπεριφορά.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Από ότι καταλαβαίνω υπάρχει μια συνεχή κριτική ως προς τη συμπεριφορά σας και μια αξιολόγηση ως προς τι κάνετε σωστά ή λάθος. Καλό είναι να εξηγήσετε στο σύντροφο σας ότι μια τέτοια συμπεριφορά σας πληγώνει και δεν σας κάνει να νιώθετε καλά, ειδικά όταν κάποιος σας επισημαίνει ότι κάνετε συνέχεια λάθη.

Επίσης καλό θα ήταν να συζητήσετε το κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ σας, γιατί από ότι καταλαβαίνω υπάρχει ένα σημείο που δεν έχει ξεκαθαριστεί και αφορά την εμπιστοσύνη που έχει διαταραχθεί με αφορμή αυτό που έγινε στην αρχή της σχέσης σας και έχει σαν απόρροια τη δική του “άσχημη” συμπεριφορά προς το μέρος σας.

 

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα