Ναρκισσιστής: 6 συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη επιτυχία τη δική του και των γύρω του

Η συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εχθρική στην επίτευξη των στόχων του. Ακολουθεί μία λίστα των 6 χαρακτηριστικότερων συμπεριφορών τους. Αν αναγνωρίζεται κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές στον εαυτό σας, νομίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε πορεία.

Η συμπεριφορά των νάρκισσων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για τους στόχους και την ευτυχία τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί συγκεκριμένοι τρόποι. Αν αναγνωρίζετε κάποια από αυτή τη συμπεριφορά στον εαυτό σας, μπορείτε να το διορθώσετε.

1. Δεν σέβονται τον χρόνο των άλλων ανθρώπων.

Οι ναρκισσιστές βλέπουν τη δική τους ατζέντα ως πολύ σημαντική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη τήρηση του χρόνου των άλλων ανθρώπων. Έτσι, είτε απαντούν σε επαγγελματικά μηνύματα μετά από ώρες, είτε στέλνουν υπερβολικά προσωπικά μηνύματα, είτε ζαλίζουν τους συνεργάτες τους σχετικά με τα τελευταία τους ενδιαφέροντα, τις τρέχουσες ιδέες τους, τις εμπειρίες ταξιδιών και τα επιτεύγματα του Σαββατοκύριακου. Συνήθως, θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση και θα αγνοήσουν τις υποδείξεις των άλλων ανθρώπων, σχετικά με θέματα στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθούν.  Στον σημερινό κόσμο που ο χρόνος είναι πολύτιμος όσο ποτέ, οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν πολύ άσχημα απέναντι σε άλλους ανθρώπους που δεν σέβονται τον χρόνο τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση ή αρνητικά σχόλια στο πλαίσιο μιας ομάδας, η οποία τελικά λειτουργεί ενάντια στον ναρκισσιστή που χάνει τον σεβασμό των συναδέλφων του.

2. Καταστρέφουν τις σχέσεις τους υιοθετώντας μία απόμακρη συμπεριφορά.

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά πολύ επιβλητικοί στον τρόπο με τον οποίο θέλουν να γίνονται τα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορούν να τσακωθούν ή να γίνουν εξαιρετικά επίμονοι με έναν αντιπρόσωπο της εξυπηρέτησης πελατών, προκειμένου να αποκτήσουν ό, τι θέλουν. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το άτομο υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που τρομοκρατούνται από αυτή τη συμπεριφορά.

3. Δεν αντιλαμβάνονται το σημείο όπου ξεπερνούν τα ηθικά όρια.

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά τόσο αγκιστρωμένοι στη δική τους στόχευση, που μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν πότε ότι αυτό που προτείνουν ξεπερνά την ηθική γραμμή των άλλων ανθρώπων ή ότι αυτό που λένε είναι τελείως παράλογο. Για παράδειγμα, ο ναρκισσιστής θα θεωρήσει πολύ καλή ιδέα τον να προτείνει κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης στο εργασιακό του περιβάλλον που ίσως θέσει εκτός εργασίας τους εργαζόμενους  χαμηλής ειδίκευσης εκτός εργασίας. Σε μία τέτοια πρόταση θα δει μόνο τα καλά στοιχεία αγνοώντας παντελώς τον ανθρώπινο παράγοντα, με άλλα λόγια τα άτομα που θα χάσουν τη δουλειά τους.  Επιπλέον, συμπεριφορές που μπορεί να θεωρεί cool και αποδεκτές ένας ναρκισσιστής, μπορεί να φαίνονται ανατριχιαστικές ή ιδιαίτερα παρεμβατικές στους άλλους ανθρώπους. Σε επαγγελματικό επίπεδο, τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορούν να αποξενώσουν τον ναρκισσιστή από τους υπαλλήλους ή τους πελάτες του.   Ένας ναρκισσιστής θεωρεί ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για τον ίδιο ή ότι δεν αναμένεται να υποστεί σημαντικές συνέπειες από το σπάσιμο των κανόνων. Για παράδειγμα, ίσως η πολυκατοικία του δεν επιτρέπει στους ενοίκους της να επινοικιάσουν τα διαμερίσματά τους όταν απουσιάζουν σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, ωστόσο ο ναρκισσιστής θα το κάνει έτσι κι αλλιώς.  

4. Δεν ακούν όταν οι άλλοι προσπαθούν να τους πουν κάτι σημαντικό.

Όταν οι ναρκισσιστές ζητούν feedback, συνήθως αποζητούν τον θαυμασμό. Υποτιμούν τους άλλους και επομένως θα απορρίψουν τα ενδεχόμενα σχόλια τους, ακόμη και όταν είναι μπορεί να τους φανούν χρήσιμα.  

5. Βάζουν τη δική τους ασφάλεια (και των άλλων) σε κίνδυνο λόγω της πίστης τους στις ειδικές τους ικανότητες. 

Για παράδειγμα, ένας ναρκισσιστής μπορεί να καυχηθεί για την οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς να αναγνωρίζει πότε ότι οι άλλοι θεωρούν κάτι τέτοιο εγωιστικό, ανεύθυνο ενώ μπορεί παράλληλα να τους προκαλέσει άγχος.

6. Περιμένουν από άλλους βοήθεια, την οποία δεν ανταποδίδουν.

Ο ναρκισσιστής σπάνια βγαίνει από την πορεία του για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, ενώ αναμένει ότι οι άλλοι θα τον βοηθήσουν σίγουρα. Θεωρεί τη βοήθεια που λαμβάνει ως κάτι ουδέτερο, ακόμη και αν χρειάστηκε ουσιαστική προσπάθεια από το άτομο που του την παρείχε. Τελικά, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτή τη στάση του ναρκισσιστή και γίνονται λιγότερο πρόθυμοι να τον βοηθήσουν.

Συνοπτικά, εάν έχετε κάποιον ναρκισσιστή συνεργάτη, φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, τότε η κατανόηση των παραπάνω μοτίβων μπορεί να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε τη συμπεριφορά τους και να αναγνωρίσετε αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς γρηγορότερα. Εάν έχετε αυτές τις συμπεριφορές εσείς οι ίδιοι, τότε μπορείτε να μετριάσετε αυτές τις τάσεις για χάρη των καλύτερων σχέσεων, της μεγαλύτερης επιτυχίας και ευτυχίας και της μικρότερης έκθεσης σε ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες.

Πηγή: PsychologyToday

Σχετικά άρθρα