Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται: Νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα – Θα ανταποδώσουμε λέει το Πεκίνο

Αποφασισμένη να απαντήσει σε περίπτωση, που οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή τους πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, δηλώνει η Κίνα και προειδοποιεί δε ότι η Ουάσιγκτον με τη στάση της καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις και το σινο- αμερικανικό εμπόριο.

«Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα, γνωστοποίησε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Ο Λαϊτχάιζερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα