Bullying δεν κάνουν μόνο τα παιδιά. Πώς το αντιμετώπισα ως ενήλικη;

Είχα τη λανθασμένη εντύπωση ότι το bullying είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο σχολείο, ή όταν κάποιος είναι παιδί. Όπως αποδείχθηκε έκανα λάθος. Το bullying μεταξύ ενήλικν ατόμων είναι μία εξίσου κοινή πρακτική, που ωστόσο δεν συζητείται τόσο πολύ. Δυστυχώς, κατεληξα να το συνειδητοποιήσω όταν έπεσα κι εγώ θύμα.

Αρχικά, δεν το αναγνώριζα καν. Όλα ξεκίνησαν με κάποια σαρκαστικά σχόλια και κάποιες μικρές παρατηρήσεις σχετικά με την προσωπικότητά μου. Με κάποιο τρόπο κατάφερα να τα αγνοήσω, να τα αφήσω να περάσουν χωρίς να τους δώσω σημασία. Ξαφνικά, οι άνθρωποι που στρέφονταν εναντίον μου, άρχισαν να μην συμφωνούν και να κατακρίνουν τις επιλογές που έκανα στη ζωή μου. Τα κακόβουλα σχόλια έγιναν ακόμη πιο έντονα, η συμπεριφορά τους απέναντί μου δεν είχε ίχνος σεβασμού, ενώ άρχισαν να διαδίδουν και κάποιες φήμες.

Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Ήθελα να το σταματήσω όλο αυτό πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Τους ζήτησα να σταματήσουν να με κρίνουν και να με πληγώνουν με τη συμπεριφορά τους. Τους εξήγησα ότι ο καθένας θα πρέπει να δέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου, γιατί αυτό είναι το όμορφο και το μοναδικό. Το πιο σημαντικό; Τόνισα ότι απαιτούσα να μου φέρονται με σεβασμό και ευγένεια. Δυστυχώς, ο τρόπος που προσέγγισα τα πράγματα δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσα…

Οι “αντίπαλοι” που δεν γνώριζα πώς είχαν δημιουργηθεί, εξαπέλυσαν μία νέα είδους επίθεση εναντίον μου. Μιλούσαν με τον χειρότερο τρόπο πίσω από την πλάτη μου και προσπαθούσαν να με αποκλείσουν από τις ομάδες στις οποίες συμμετείχα. Προσπάθησαν να στρέψουν και άλλα άτομα εναντίον μου. Εγώ από την πλευρά θέλησα πολλές φορές να τους προσεγγίσω, να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους για να λύσουμε το οποίο θέμα είχε δημιουργηθεί. Εκείνοι όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά ξεκίνησαν να μου στέλνουν εχθρικά μηνύματα. Τότε συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα είχαν πάρει μία πολύ άσχημη τροπή.

Φοβόμουν να τσεκάρω τον κινητό μου, τα mail μου ή τον λογαριασμό μου στο facebook. Λάμβανα συνέχεια άσχημα και απειλητικά μηνύματα. Αποφάσισα ότι πρέπει να θέσω κάποια όρια και να τους αποκλείσω από την επικοινωνία μαζί μου. Αισθάνθηκα κάπως καλύτερα, όμως μετά σκέφτηκα: “Ξέρουν πού μένω. Τι θα συμβεί αν εμφανιστούν στην πόρτα μου”; Μετά φοβόμουν να ανοίξω τα γράμματα που λάμβανα. Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν κάνει (τουλάχιστον μέχρι τώρα), και ήταν παράλογο να φοβάμαι γι’ αυτά. Ωστόσο, αυτό είναι το πρόβλημα με τον φόβο μπαίνει μέσα στο μυαλό σου και κυριαρχεί.

Αρχίζεις να φαντάζεσαι τα πιο τρελά σενάρια, επειδή ακριβώς έχεις βιώσει κάτι που δεν μπορούσες καν να φανταστείς. Αυτό που ξεκίνησε ως σαρκασμός, μετατράπηκε σε επιθετικότητα, η οποία με τη σειρά της πήρε τη μορφή ευθείας επίθεσης ενάντια στην προσωπικότητα μου και τις επιλογές της ζωής μου.

Ωστόσο, όποιος βρεθεί σε αυτή τη θέση πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει. Το οφείλει στον εαυτό του και στους ανθρώπου που αγαπά. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους ανθρώπους να βάζουν εμπόδια στη ζωή μας και να μας κάνουν δυστυχισμένους. Το ξέρω είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθούμε.

Οι 9 τρόποι που βοήθησαν εμένα και μπορούν ίσως να βοηθήσουν και εσάς:

1. Αναγνωρίστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άσχημα

Το bullying είναι μια μορφή ψυχικής κακοποίησης. Στην ουσία, πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε άσχημα γι ‘αυτό. Κανείς δεν απολαμβάνει τον χλευασμό και την έλλειψη σεβασμού.

2. Να θυμάστε ότι το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς

Το πρόβλημα το έχουν εκείνοι. Οι άνθρωποι που κάνουν bullying, πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουν καλύτερα. Με κάποιο τρόπο έχει μπει στο κεφάλι τους η ιδέα ότι κάνοντας του άλλους να αισθανθούν άσχημα θα μπορέσουν οι ίδιοι να νιώσουν καλύτερα. Βασικά, πρόκειται για μια αντανάκλαση της ανασφάλειας τους, και όχι των αδυναμιών σας. Επιπλέον, μπορεί να νιώθουν ότι απειλούνται από εσάς και να θέλουν να σας δημιουργήσουν ανασφάλεια. Άλλες φορές μπορεί να φοβούνται την αλλαγή που φέρνεται σε κάποιο περιβάλλον και γι’ αυτό θέλουν να σας σταματήσουν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το bullying δεν λύνει κανένα πρόβλημα και φυσικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

3. Αναζητήστε υποστήριξη

Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν και σας αγαπούν γι’ αυτό που είστε. Ζητήστε επιπλέον υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε γι’ αυτό που σας συμβαίνει στους δικούς σας ανθρώπους, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.

4. Αποφύγετε τις επικίνδυνες συναντήσεις ή περιστάσεις

Αποφύγετε να τους συναντήσετε αν πιστεύετε ότι θα σας επιτεθούν. Αποκλείστε τους από το τηλέφωνό σας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν εξακολουθούν να σας ενοχλούν. Προσθέστε τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στις ανεπιθύμητες, ώστε τα μηνύματά τους να καταλήγουν στον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Πρέπει να μάθετε πώς να προστατεύετε τον εαυτό σας. Αν τα άτομα αυτά είναι συνάδελφοι σας, μιλήστε στους ανωτέρους σας ή στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού για να σας βοηθήσουν.

5. Μην τους αφήσετε να σας κλέψουν τη χαρά

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το bullying είναι να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας όπως τη θέλετε. Δείξτε τους ότι ό,τι κι αν λένε ή κάνουν, δεν πρόκειται να σας εμποδίσει από το να είστε ευχαριστημένοι.

6. Κρατήστε στοιχεία

Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν τόσο πολύ ώστε να χρειαστεί να ανζητήσετε νομική βοήθεια, αλλά είναι αναγκαίο να είστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Η παρενόχληση είναι αδίκημα και μπορεί να καταγγελθεί αν έχετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Αποθηκεύστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οτιδήποτε σας έχει αποσταλεί ως απόδειξη. Κρατήστε ένα ιστορικό των όσων σας έχουν πει στις συναντήσεις σας, το πότε, το πού και το τι σας είπαν, και αν υπήρχε κάποιος άλλος μπροστά σε αυτές τις συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζετε ξανά και ξανά όλα αυτά τα κακόβουλα μηνύματα. Μην το κάνετε αυτό σε καμία περίπτωση.

7. Μπορείτε να συγχωρήσετε αλλά όχι να ξεχάσετε

Προσπαθήστε να μην κουβαλάτε μαζί σας το βάρος του θυμού και του πόνου. Αυτό δίνει μεγαλύτερη δύναμή στους εχθρούς σας. Προσπαθήστε να τους συγχωρήσετε, αναλογιζόμενοι ότι τα κακόβουλα σχόλια τους αποτελούν μία αντανάκλαση του πόσο άσχημα αισθάνονται οι ίδιοι με τον εαυτό τους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε όλα όσα έκαναν και είπαν, αλλά ότι εσείς επιλέγετε να μην κουβαλάτε αυτό το βάρος.

8. Να είστε ευγενείς κρατώντας πάντα τα όρια

Σκοτώστε τους με την ευγένεια σας, αν μπορείτε. Αν δεν βρίσκετε κάτι καλό για να τους απαντήσετε, μην πείτε τίποτα. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην απαντήσετε, αλλά το καλύτερο είναι να κρατήσετε τη θέση σας και να μην πέσετε στο επίπεδό τους. Αν συνεχίζουν, ζητήστε τους να σταματήσουν, αν δεν το κάνουν απλά απομακρυνθείτε από κοντά τους.

9. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Αντιμετωπίστε τις αρνητικές συνέπειες του bullying αγαπώντας τον εαυτό σας κάθε μέρα και πιο πολύ. Φροντίστε το σώμα και την ψυχή σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.

Πηγή: PsychologyToday

Σχετικά άρθρα