Πρεβιοτικά: Για ποιο λόγο πρέπει να τα βάλεις στη διατροφή σου

Μολονότι οι περισσότεροι, αναφορικά με την προστασία του εντέρου, ρίχνουν το βάρος στα προβιοτικά, οι ειδικοί έρχονται να επισημάνουν τη σημασία και την αξία των πρεβιοτικών, για την καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Γενικότερα, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μια γενικότερη εσφαλμένη άποψη ότι τα προβιοτικά μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα βακτήρια του εντέρου, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που κάνουν τα προβιοτικά είναι να δίνουν μια τόνωση-ώθηση στα βακτήρια του εντέρου, η οποία όμως είναι παροδική. Κάτι σαν την έξαψη που προκαλεί η πολλή ζάχαρη, λένε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, τα πρεβιοτικά έχουν πολύ πιο μόνιμα αποτελέσματα στην καλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα στην υγεία του οργανισμού.

Το καλό με τα πρεβιοτικά είναι το γεγονός ότι, εκτός από το ότι βρίσκονται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, υπάρχουν σε εύγευστα τρόφιμα.

Ας δούμε μαζί, λοιπόν, σε ποιες τροφές βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πρεβιοτικά:

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν ίνες και άλλες πρεβιοτικές ενώσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Η κατανάλωση καρυδιών βοηθάει στην ανάπτυξη περισσότερων γαλακτοβακίλλων, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εξάντληση των «κακών» βακτηριδίων του εντέρου και στην ανάπτυξη των «καλών» λένε οι ειδικοί. Αυτό ωφελεί την παραγωγή βουτυρικού οξέος, ένα λιπαρό οξύ που μειώνει τις φλεγμονές στο έντερο.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πηγή για τις πολυφαινόλες, πρεβιοτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που συμβάλλουν στην αύξηση δύο τύπων βακτηρίων του εντέρου (γαλακτοβακίλλος και μπιφιδοβακτήρια) που συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη δραστηριότητά του.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια σημαντική φυσική πηγή της πρεβιοτικής ινσουλίνης, που βοηθά το σώμα σας να παράγει βουτυρικό οξύ το οποίο όπως προαναφέρθηκε προστατεύει το έντερο και τη λειτουργία του και μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την κακή LDL (χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια (λίπη στο αίμα). Περιέχουν, επίσης, την φυτοθρεπτική κερσετίνη, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Βρώμη

Και η βρώμη με τη σειρά της είναι εξαιρετική πηγή πρεβιοτικού άμυλου, το οποίο «ταξιδεύει» άθικτο μέσα στον οργανισμό και συγκεκριμένα στο παχύ έντερο, ενισχύοντάς το.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε σε πρεβιοτική πηκτίνη πρεβιοτικής, η οποία βελτιώνει ένα γενικά υγιές έντερο υποστηρίζοντας μια ποικιλία από «καλά» βακτηρίδια. Τα μήλα μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να κρατηθείς σε… φόρμα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες και νερό.

Πράσα

Εκτός από την πρεβιοτική ισνουλίνη που περιέχουν, τα πράσα βοηθούν και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Αναφορικά με το μαγείρεμά τους κράτα το όσο το δυνατό πιο απλό.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα