Σωματικός ή ψυχικός πόνος: Πώς να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο που υποφέρει;

Όταν κάποιος νιώθει μεγάλο πόνο – είτε αυτό οφείλεται σε αρρώστια, αποτυχία ή ερωτική απογοήτευση- δεν μπορείς να κάνεις κάτι… μαγικό για να τον ανακουφίσεις και να τον κάνεις να αισθανθεί καλύτερα. Έτσι αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις και απογοητεύεσαι…

Δεν χρειάζεται ή δεν γίνεται κιόλας να σώσεις κάποιον από το… μαρτύριο που περνάει, μπορείς όμως να προσφερθείς να μοιραστεί μαζί σου το συναισθηματικό βάρος που αισθάνεται! Και πώς θα το κάνεις αυτό; Ακούγοντας κάθε λεπτομέρεια της κατάστασής του, όσο σκληρή κι αν είναι, όσο έντονα και αν την εκφράζει… Όταν ακούς πραγματικά και προσπαθείς να φανταστείς τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, τότε η ενσυναίσθησή σου είναι φανερή και ο συνομιλητής σου αισθάνεται καλύτερα, ακόμα και αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις! Νιώθει πως δεν είναι μόνος του, ότι στέκεσαι πλάι του. Φυσικά δεν μπορείς να νιώσεις ακριβώς εκείνα που αισθάνεται. Όσο πιο κοντά του είσαι, όσο πιο πολύ νοιάζεσαι για εκείνον, τόσο πιο έντονη είναι σε εκείνον η συμπαράστασή σου και η βοήθειά σου! Με το απλά να είσαι εκεί και να ακούς!

Δυο είναι τα χαρακτηριστικά του σωστού… ακροατή σε αυτές τις περιπτώσεις και πρέπει να τα έχεις υπόψιν αν θες να βοηθήσεις αποτελεσματικά κάποιον που αγαπάς και σε έχει ανάγκη:

Επιβεβαίωση και αποδοχή!

Αν επιβεβαιώνεις τον πόνο του διπλανού σου, ουσιαστικά εκτός του ότι τον καταλαβαίνεις, του δείχνεις κιόλας ότι τον θεωρείς δικαιολογημένο και ότι πολλοί άνθρωποι στη θέση του θα ένιωθαν έτσι. Με το να επιβεβαιώνεις τον πόνο του είναι σαν να τον αποδέχεσαι ακριβώς όπως είναι και αυτό τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων με μεγάλες ανασφάλειες που υποτιμούν συνεχώς τον εαυτό τους, μια τέτοια αποδοχή της κατάστασής τους, μπορεί να τους βοηθήσει να σταματήσουν να… επιδεινώνουν τον πόνο τους και να δουν την κατάσταση πιο θετικά και λιγότερο εχθρικά ως προς τον εαυτό τους!

Νέες προοπτικές

Ένας άνθρωπος που δεν είναι μέσα στο πρόβλημα βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά! Αφού λοιπόν δεν αισθάνεσαι εσύ τον πόνο, αλλά συμπάσχεις και καταλαβαίνεις σε βάθος την κατάσταση, μπορείς να δώσεις κάποιες νέες προοπτικές αντιμετώπισης του πόνου, που ο φίλος σου δεν έχει σκεφτεί καθώς δεν σκέφτεται καθαρά στην κατάσταση που βρίσκεται! Αν του δείξεις ξεκάθαρα πόσο πολύ νοιάζεσαι, τότε σίγουρα θα είναι πιο ανοιχτοί στις νέες προοπτικές που παρουσιάζεις. Αν για παράδειγμα ένας φίλος σου αισθάνεται άχρηστος έπειτα από μια επαγγελματική αποτυχία, πρέπει να του υπενθυμίσεις πόσο χρήσιμος είναι για σένα και πόσο σημαντικός είναι στη ζωή πολλών ανθρώπων. Παράλληλα, αν ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο υποφέρει από μια χρόνια ασθένεια που τον ταλαιπωρεί κι εσύ του στέκεσαι και του δείχνεις πόσο πολύ το αγαπάς, σίγουρα βλέπει τη ζωή αλλιώς και ο πόνος του, σωματικός και συναισθηματικός, καταλαγιάζει λίγο…

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από webmd.com

 

Σχετικά άρθρα