Οικογένεια Γιώτης: Το όνομα που κατάφερε να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι- Το καθοριστικό ταξίδι στην Γαλλία, η Κατοχή και οι σημερινοί συνεχιστές

Το όνομα Γιώτης έχει αποτυπωθεί στο μυαλό της ελληνικής οικογένειας αφού τα προϊόντα της εταιρείας έχουν καταφέρει να μπουν από πολύ παλιά σε κάθε σπίτι. Είναι από τις επιχειρήσεις που όχι μόνο έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα στις δεκαετίες αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα μία οικογενειακή επιχείρηση.

Όμως πώς ξεκίνησαν όλα και τι ήταν αυτό που έκαναν τα προϊόντα της Γιώτης να ξεχωρίσουν;

Αν θέλουμε να πάμε στην εκκίνηση του εγχειρήματος πρέπει να γυρίσουμε 9 δεκαετίες πίσω. Ήταν το 1929 που ο Ιωάννη και η Μαρία Γιώτη δημιούργησαν τη Γιώτης ΑΕ. Ο Ιωάννης Γιώτης καταγόταν από το χωριό Καταρράκτης του Νομού Άρτας. Προερχόμενος από μία αστική οικογένεια αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματά του ωστόσο έψαχνε την ιδέα που θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι χρηματιστηριακό κραχ ήταν σε εξέλιξη το ρίσκο ήταν μεγάλο γι’ αυτό και ο Ιωάννης Γιώτης έψαχνε μία πρωτότυπη ιδέα, κάτι που δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά.

giwtis-2

Το ταξίδι στη Γαλλία τού έδωσε τα απαραίτητα εφόδια

Το ταξίδι του στην Γαλλία ήταν που τον εφόπλισε με την απαραίτητη τεχνοτροπία ώστε να μπορέσει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα. Εκεί μελέτησε την παρασκευή παρόμοιων προϊόντων με στόχο να πετύχει τη βιομηχανοποίηση της διαδικασίας. Φυσικά προσάρμοσε την παραγωγή στα ελληνικά δεδομένα αφού στόχος του ήταν να αξιοποιήσει καρπούς της ελληνικής γης και να ανιχνεύσει τις ανάγκες της ελληνική κοινωνίας.
Το κενό που το ζευγάρι ήρθε να καλύψει ήταν οι παιδικές τροφές. Μιλάμε για την περίοδο που η παιδική θνησιμότητα αυξανόταν επικίνδυνα στις πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες και τα παιδιά δεν τρέφονταν με τροφές ειδικά για εκείνα. Η εταιρεία Γιώτης ήταν η πρώτη εταιρεία παιδικών τροφών στην Ελλάδα. Φυσικά τα προϊόντα της βγήκαν με τα χρόνια και στο εξωτερικό αυξάνοντας τα κέρδη της επιχείρησης.

 giwtis-4

Στο εργοστάσιο στις Τρεις Γέφυρες έγινε η αρχή

Η απόφαση πάρθηκε και το εργοστάσιο χτίστηκε κοντά στο σπίτι του Ιωάννη Γιώτη στην περιοχή Τρεις Γέφυρες όταν ο ίδιος ήταν μόλις 25 χρονών. Λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας σε μία περιοχή που δεν θυμίζει σε τίποτα τις σημερινές Τρεις Γέφυρες ξεκίνησαν όλα.

Όπως είχε περιγράψει σε συνέντευξή του ο ένας από τους δύο εγγονούς του Ιωάννη Γιώτη ο , Ιωάννης Χρ. Γιώτης:
«Θυμάμαι για χρόνια στην οδό Στρατηγού Καλλάρη, στα Κάτω Πατήσια, από τη μία πλευρά το εργοστάσιο και από την άλλη το σπίτι. Αυτό που ενδιέφερε τον παππού μου, ο οποίος είχε δουλέψει αρκετά ως τότε, ήταν η πιο υγιεινή παρουσίαση των προϊόντων».

Έτσι, λοιπόν, η λειτουργία της επιχείρησης βασίστηκε σε μια απλή ιδέα: στην επεξεργασία ελληνικών πρώτων υλών που υπήρχαν σε αφθονία, όπως ήταν το ρύζι και ο αραβόσιτος, και ήταν πλούσιες σε περιεκτικότητα βιταμινών.

giwtis-3

Η κατοχή σήμανε το προσωρινό τέλος της εταιρείας Γιώτης

Μπορεί η εταιρεία να αναπτυσσόταν και τα προϊόντα της να είχαν φτάσει μέχρι τους Έλληνες μετανάστες της Αμερικής ωστόσο η Κατοχή σήμανε το τέλος της λειτουργίας της. Οι πύλες του εργοστασίου ξανάνοιξαν μετά την απελευθέρωση και μάλιστα η ανάπτυξη ήταν αλματώδης. Η πρωτοτυπία της παραγωγής του εργοστασίου ήταν που σίγουρα βοήθησε σε αυτή την ανάπτυξη. Όντας μοναδικό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είχε μία μεγάλη αγορά που μπορούσε να απευθυνθεί.

Το 1950 έγιναν οι πρώτες απόπειρες το όνομα Γιώτης να μην είναι συνώνυμο μόνο των βρεφικών τροφών αλλά να συνδεθεί και με άλλα προϊόντα που είχε ανάγκη το ελληνικό νοικοκυριό. Η αρχή έγινε με το φρουί ζελέ πού ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για τον κόσμο αφού ήταν ένα φτηνό γλύκισμα που μπορούσε να έχει κάθε σπίτι. Φυσικά ακολούθησαν και άλλα προϊόντα.

Η επιτυχία δεν είναι μόνο οικονομική αφού τα μετάλλια που λαμβάνει η εταιρεία σε διεθνείς διαγωνισμούς της προσδίδει παγκόσμιο κύρος.

Όταν ¨έφυγε¨ ο ιδρυτής της

 

Δύσκολη στιγμή για την οικογένεια ήταν όταν ¨έφυγε¨ από κοντά τους ο Ιωάννης Γιώτης σε ηλικία μόλις 55 ετών. Τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η Μαρία, εκείνη που ήταν κοντά του από τα πρώτα βήματα. Φυσικά ακολούθησαν τα παιδιά τους Αθανάσιος και Χρήστος. Μπορεί πολλές να ήταν οι επιχειρήσεις που άλλαξαν χέρια ωστόσο η οικογένεια Γιώτης θέλησε να παραμείνει στο τιμόνι της. Σήμερα τα εγγόνια του Ιωάννη Γιώτη είναι που προσπαθούν να προοδεύσουν την εταιρεία που κληρονόμησαν και να κρατήσουν το όνομά τους ψηλά. Τα δύο ξαδέρφια δεν μοιράζονται μόνο την εταιρεία αλλά έχουν και το ίδιο όνομα εκείνο τους παππού τους. Πρόκειται για τον Ιωάννη Χρήστου Γιώτη πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο και τον Ιωάννη Αθανασίου Γιώτη γενικό διευθυντή της εταιρείας.

iwannis-athanasiou-giwtis
Ιωάννης Αθ. Γιώτης

Όλα αυτά τα χρόνια μπορεί το όνομα Γιώτης να είναι σε κάθε ελληνικό και όχι μόνο σπίτι, ωστόσο η οικογένεια, από τους ιδρυτές έως τους συνεχιστές, κρατάει ένα χαμηλό προφίλ. Ίσως να μην θέλουν να επικοινωνούν με την κοινωνία παρά μόνο μέσα από τα προϊόντα τους. Αν θέλει κάποιος να μάθει για την οικογένεια Γιώτης αρκεί να ανοίξει το ντουλάπι της κουζίνας του…

Σχετικά άρθρα