Ψυχοσωματικά: Όταν τα ορμητικά συναισθήματα «χτυπούν» το σώμα

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό όταν νευριάζω πολύ η όταν στεναχωριέμαι να με πιάνει ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος και στο στομάχι και  μετά να ξεσπάω σε κλάματα. Είναι κρίσεις πανικού;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Ο θυμός είναι ένα ορμητικό συναίσθημα που πολύ συχνά σωματοποείται, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, ενώ μπορεί να καταλήξει σε κλάμα προκειμένου να εκτονωθεί. Η θλίψη επίσης σωματοποιείται και μάλιστα το έντερο και το στομάχι είναι δύο βασικά όργανα που πλήττονται από το συναίσθημά μας, ενώ το κλάμα συναντάται ως το πιο συχνό επακόλουθο αυτής.

Από την άλλη, στην κρίση πανικού, το βασικό αίσθημα είναι η αιφνίδια και κατακλυσμική εμφάνιση του άγχους και η αντίληψη ότι κάτι έντονα καταστρεπτικό συμβαίνει στο σώμα. Διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει μια διακριτή περίοδος έντονου φόβου η δυσφορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίστηκαν αιφνίδια και έφτασαν σε κορύφωση σε διάστημα δέκα λεπτών της ώρας:

  1. αίσθημα παλμών, καρδιά που σφυροκοπά ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
  2. εφίδρωση
  3. τρέμουλα ή έντονος τρόμος
  4. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
  5. αίσθημα πνιγμονής
  6. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  7. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
  8. αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση λιποθυμίας
  9. αποπραγματοποίηση ή αποπροσωποίηση
  10. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
  11. φόβος θανάτου
  12. παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)
  13. ρίγη ή εξάψεις

Από τα παραπάνω προκύπτει πως αυτό που πιθανότατα σας συμβαίνει είναι μια σωματοποίηση των συναισθημάτων σας, η οποία όμως φαίνεται να σας ανησυχεί και να σας τρομάζει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, όσο δυσάρεστα και αν είναι, αλλά και να μαθαίνουμε ωριμάζοντας να τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά, δίνοντας έμφαση στην αυτοφροντίδα μας και απομακρύνοντας όσα και όσους μας πλήττουν ψυχικά.  Φυσικά, καμία έγκυρη εκτίμηση και διάγνωση δεν μπορεί να σταθεί μέσω ενός email, οπότε αν συνεχίζει να σας απασχολεί το ζήτημα προτείνω να επισκεφθείτε ειδικό για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα