Ο νέος μηχανισμός φορολογικής παρακολούθησης

Ασφυκτική πίεση ασκεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα προκειμένου ως τα τέλη του 2013 να έχει ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός παρακολούθησης της φορολογικής συμμόρφωσης, ο οποίος θα καταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων Μεγάλο Αδελφό των εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο πολυεπίπεδος αυτός μηχανισμός, που σχηματοποιήθηκε ύστερα από διετή συνεργασία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ, βασίζεται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Η καρδιά του νέου μηχανισμού είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που ήδη δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και το οποίο θα επιτρέψει στις φορολογικές Αρχές εντός του 2014 να έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων, αλλά και ενημέρωση για τις δαπάνες, τα έσοδα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Παράλληλα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται – και θα βελτιωθούν περαιτέρω μέσα στο επόμενο έτος -, θα “ξεσκονίζουν

Σχετικά άρθρα