Koτόπουλο φιλέτο της Νέας Ορλεάνης

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαρινάρισμα: 4 – 6 ώρες, Ψήσιμο: 14΄ – 16΄

Υλικά (για 8 – 10  άτομα)

8 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, περίπου 200 γρ. το ένα

Για τη μαρινάδα

60 ml μπέρμπον ή άλλο ουίσκι της αρεσκείας μας (το μπέρμπον γεννήθηκε στις νότιες πολιτείες της Αμερικής και η διαφορά του από τα άλλα είδη ουίσκι είναι ότι ως πρώτη ύλη έχει το καλαμπόκι και όχι το κριθάρι ή τη σίκαλη και ωριμάζει για τουλάχιστον 2 χρόνια σε καπνισμένα δρύινα βαρέλια)

ο χυμός από 1 μέτριο λέμονι

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)

30 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάδα: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Ρίχνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να καλυφθούν παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 – 6 ώρες, να μαριναριστούν.

Ψήσιμο: Τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η δοκιμή μας: Ψήσαμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Ανάλογα με την ένταση του αέρα μπορεί η φωτιά να χαμηλώσει, γι’ αυτό κι εμείς, όποτε χαμήλωνε η φωτιά, κλείναμε το καπάκι της ψησταριάς για 1 λεπτό, μέχρι να ανέβει πάλι σε υψηλή θερμοκρασία.

Χρειάστηκαν 7 – 8 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε και άλλα 7 – 8 λεπτά από την άλλη, μέχρι να ψηθούν καλά αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα