Ντ. Τραμπ: “Μπορούμε αλλά δεν φεύγουμε από το ΝΑΤΟ”

«Μπορούμε αλλά δεν χρειάζεται να φύγουμε από το ΝΑΤΟ» ήταν το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να επιβεβαιώνει όσα μετέδωσε νωρίτερα τις πληροφορίες του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ότι διατύπωσε απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς για το αν εξετάζει την αποχώρηση της χώρας του από τους κόλπους της συμμαχίας διευκρίνισε ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει γιατί, όπως είπε, εξασφάλισε αύξηση 33 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της συμμαχίας, ποσό που μπορεί να φτάσει κατά τον ίδιο και τα 40 δισ. ευρώ.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες» πρόσθεσε ο Τραμπ επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Παράλληλα είπε ότι έχει μεγάλο σεβασμο στη Γερμανία ενώ επανέλαβε την αδικία, κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ να δίνουν ένα ποσοστό 4,2% του ΑΕΠ τους στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία και οι θέσεις του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής πάντως προκάλεσε ένταση με τους άλλους ηγέτες με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει ότι μετά από όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των κρατών μελών της συμμαχίας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία ο Τραμπ «χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει και επανήλθε στο θέμα» των αμυντικών δαπανών, εξήγησε διπλωματική πηγή στο AFP.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα