Ποια νόσος συνδέεται με το σεξ και μπορεί να σε αφήσει στείρα!

Ένα νέο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) έχει έρθει να προσθέσει περισσότερο άγχος στους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους αυτού του πλανήτη και φυσικά και της χώρας μας.

Πρόκειται για το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων (Mycoplasma Genitalium), που εντοπίστηκε από τους ερευνητές πριν από δύο περίπου χρόνια και ήδη έχει γίνει ιδιαίτερα απειλητικό με τα «θύματά» του να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Τί είναι το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων;

Μολονότι η ύπαρξή του ανακαλύφθηκε μέσα στη δεκαετία του ΄80, το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων είναι σε έξαρση από το 2015.

Στις γυναίκες πρόκειται για μια ασυμπτωματική πάθηση, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ως πυελικό άλγος και αιμορραγία, αμέσως μετά την προσβολή του οργανισμού από τον ιό και να καταλήξει σε λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Παράλληλα, στους άνδρες, είναι πιθανό να προκαλέσει μια οδυνηρή φλεγμονή της ουρήθρας, η οποία μπορεί να τους αφήσει με μια αίσθηση καψίματος όταν ουρούν.

Όπως όλα τα ΣΜΝ, το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσω του απροφύλαχτου σεξ.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Είναι συνήθως θεραπεύσιμο με αντιβιοτικά, αλλά, και πάλι, σε ορισμένες περιπτώσεις το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικό στην αγωγή με αντιβιοτικά.

Εάν, πάλι, δεν εντοπιστεί έγκαιρα και δεν ακολουθηθεί κάποια αγωγή, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε στειρότητα, αλλά και σε γέννηση πρόωρων μωρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την προσοχή και φυσικά για ακόμα μια φορά τονίζουν την αξία και την ανάγκη του σεξ με προφυλακτικό.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα