«Ο Σνόουντεν μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των ΗΠΑ»

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο των μυστικών παρακολουθήσεων έρχεται αν δώσει μία συνέντευξη δημοσιογράφου της Γκάρντιαν.

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν γνωρίζει επικίνδυνες πληροφορίες που θα μπορούσαν να γίνουν “ο χειρότερος εφιάλτης” για τις ΗΠΑ αν αποκαλυφθούν, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας δημοσιογράφος που γνωρίζει το περιεχόμενο των πληροφοριών.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, που δημοσίευσε πρώτος τις πληροφορίες που του διοχέτευσε ο Σνόουντεν, είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

“Ο Σνόουντεν έχει στην κατοχή του αρκετές πληροφορίες για να βλάψει την αμερικανική κυβέρνηση μέσα σε ένα λεπτό από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο παρελθόν”, είπε ο Γκρίνγουολντ στη συνέντευξή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion.

“Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει καθημερινά να γονατίζει και να προσεύχεται να μη συμβεί τίποτα στον Σνόουντεν, γιατί αν κάτι του συμβεί, όλες οι πληροφορίες θα αποκαλυφθούν και θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της”, τόνισε με νόημα.

Την Τρίτη, ο Γκρίνγουολντ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Σνόουντεν θα δεχτεί μάλλον την πρόταση για πολιτικό άσυλο από την Βενεζουέλα, μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.

Ο δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε ακόμη στη συνέντευξή του στην La Nacion ότι τα έγγραφα τα οποία ο Σνόουντεν έχει στη διάθεσή του για διαφορετικά σημεία του κόσμου περιγράφουν λεπτομερώς ποιά αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης καταγράφουν τις μεταδόσεις στη Λατινική Αμερική και πώς λειτουργούν.

“Ενας τρόπος για να υποκλέψεις τις επικοινωνίες είναι μέσω μίας εταιρείας τηλεφωνίας στις ΗΠΑ που έχει συμβόλαια με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής”, είπε ο Γκρίνγουολντ χωρίς να διευκρινίσει σε ποιά εταιρεία αναφέρεται.

Σχετικά άρθρα