Περπάτημα με γυμνά πόδια: Πώς βελτιώνει τη… σωματική ανάπτυξη του παιδιού σας;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη τάση σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους δημιουργικής απασχόλησης αλλά και σε φιλικά σπίτια, να επικρατεί -και συχνά να επιβάλλεται- η αφαίρεση των παπουτσιών του παιδιού. Τα παιδιά από μικρά συνηθίζουν να περπατάνε είτε ξιπόλιτα είτε με τις κάλτσες τους. Κι εσείς κυκλοφορείτε μονίμως με περίσσεια ζευγάρια κάλτσες στην τσάντα σας. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό κάνει πολύ καλό στη φυσική κατάσταση και την κινητικότητα των παιδιών.

Η έρευνα

Μπορεί ένα παιδί που περπατά ξιπόλιτο να γίνει αργότερα πρωταθλητής στίβου; Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pediatrics και σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά που περπατούν συχνά με γυμνά πόδια, που αφαιρούν συχνά τα παπούτσια τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν καλύτερη κινητικότητα από τα υπόλοιπα και να περπατούν καλύτερα και πιο σωστά!

Επιλογή δείγματος

Η έρευνα έγινε σε 800 παιδιά από 2 διαφορετικά σημεία του κόσμου: Γερμανία και Νότιο Αφρική, ενώ αφορούσε παιδιά και εφήβους 6-18 ετών. Διήρκεσε περίπου 1 χρόνο (Μάρτιος 2015- Ιούνιος 2016). Τα κριτήρια επιλογής  των παιδιών εθελοντών ήταν:

  • να ασκούνται ή να κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα ή άθλημα τουλάχιστον 2 ώρες/ εβδομάδα
  • να μην πάσχουν από οποιαδήποτε πάθηση ορθοπεδικής ή νευρολογικής φύσεως που επηρεάζει τον τρόπο που αθλούνται

Δοκιμασίες

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ηλικιακές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια χωρίστηκαν σε αυτούς που φορούν συχνά παπούτσια και σε εκείνους που τα βγάζουν συχνά! Οι δυο ομάδες έπρεπε να συμμετάσχουν σε τρεις δοκιμασίες: άλμα εις μήκος, κούρσα ταχύτητας και δοκιμασία ισορροπίας.

Στις 2 από τις 3 δοκιμασίες υπερίσχυσαν τα παιδιά που συνηθίζουν να βγάζουν τα παπούτσια τους ενώ η άλλη ομάδα “κέρδισε” στο τεστ ταχύτητας.

Ζήτημα μορφολογίας

Η μορφολογία του ποδιού επηρεάζει σαφώς την κινητικότητά του. Τα παιδιά που αναπτύσσονται μη φορώντας παπούτσια, παρουσιάζουν διαφορετική μορφολογία στις πατούσες σε σχέση με εκείνα που περιορίζουν τα πατουσάκια τους μέσα σε παπούτσια! Τα παιδιά που δεν φορούν συχνά παπούτσια συνήθως αναπτύσσουν πιο μακριές πατούσες ενώ έχουν και μεγαλύτερη καμάρα.

Μένουν να γίνουν ακόμα κι άλλες σχετικές έρευνες που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία στα πρώτα αυτά αποτελέσματα. Πάντως είναι καλό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βγάζει τα παπούτσια του και να περπατά έτσι με πιο φυσικό τρόπο!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

Σχετικά άρθρα