Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Μπορώ να κολυμπήσω αν είμαι έγκυος ή υπάρχει κίνδυνος;

Η 33χρονη Ρωξάνη ρωτά

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Μπορώ να κολυμπήσω αν είμαι έγκυος ή υπάρχει κίνδυνος;

Είμαι έγκυος και θέλω να κολυμπήσω. Μπορώ ή υπάρχει κάποιος κίνδυνος; Επίσης, μπορώ να κάνω σεξ;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Η εγκυμοσύνη τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να στερήσει καμία από τις χαρές του καλοκαιριού στις γυναίκες, αρκεί να λάβουν υπόψη τους μερικούς απλούς κανόνες.

Έτσι και τις χαρές της θάλασσας θα απολαύσουν αλλά και δεν θα ταλαιπωρηθούν από μολύνσεις, ή φλεγμονές ειδικά αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, που μειώνει τον αντιμικροβιακό μηχανισμό του κόλπου.

Όλες οι καλοκαιρινές δραστηριότητες επιτρέπονται στην έγκυο, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ενδεχόμενης καταπόνησης, αρκεί αυτή να λαμβάνει μέτρα προστασίας, επιλέγοντας καθαρά και όχι κρύα νερά για το κολύμπι της σε θάλασσα ή πισίνα, να αποφεύγει τα μακροβούτια, να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, η διατροφή της να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να είναι προσεκτική σε μακρινές μετακινήσεις που ενδεχόμενα την ταλαιπωρήσουν, αλλά και πιθανά θα δυσκολέψουν εάν χρειαστεί τη μετάβασή της στο μαιευτήριο εάν και όταν χρειαστεί.

Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση αποτελεί την καλύτερη άσκηση για την έγκυο, επειδή δεν ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις της και δεν καταπονεί τη μέση της, αποφεύγοντας τυχαίους τραυματισμούς, με συνέπεια εμείς ο γυναικολόγοι όχι απλά να επιτρέπουμε αλλά αντίθετα να επιβάλλουμε το κολύμπι στη γυναίκα που κυοφορεί, αρκεί να τηρεί τα μέτρα προστασίας της.

Σε ό, τι αφορά το μέγα ερώτημα πολλών ζευγαριών που περιμένουν παιδί, για το αν επιτρέπονται οι σεξουαλικές επαφές το καλοκαίρι, το καλοκαίρι ευνοεί το σεξ λόγω των διακοπών, της χαλαρότητας, της μείωσης του άγχους και τα ζευγάρια μπορούν να το απολαμβάνουν, με προσοχή, όμως, γιατί οι σεξουαλικές επαφές ενδεχόμενα περικλείουν τον κίνδυνο των μυκητιάσεων, οπότε καλό θα είναι η έγκυος να καταναλώνει αρκετό νερό και γιαούρτι που με τα ένζυμα που περιέχει αποτελεί φραγμό στις μυκητιάσεις, ειδικά αν είναι επιρρεπής σε αυτές.

Δρ. Νίκος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

skartadosnikolaos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X