Πένθος: Νιώθω τύψεις που δεν πρόλαβα να του πω “Μπαμπά σ’ αγαπάω”!

Έχασα τον πατέρα μου πριν από μια εβδομάδα… Είχα πολύ περίεργη σχέση μαζί του, καθώς είμαι παιδί χωρισμένων γονιών και δεν είχε τον σωστό τρόπο να με προσεγγίζει.

Νιώθω τύψεις για τον χρόνο που έχασα μαζί του και πολλή στεναχώρια για τα λόγια που δεν πρόλαβα να του πω. Το ποσό τον αγαπάω.

Πριν δυο χρόνια πέρασα κατάθλιψη και πέρυσι που έχασα τον παππού μου ήμουν στα όρια να το πάθω πάλι γιατί είχα συχνές κρίσεις πανικού και νιώθω ότι φτάνω σε αυτό το σημείο ξανά!

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Διαβάζοντας τα όσα αναφέρεις στην περιγραφή σου παρατηρώ πως ένα μεγάλο διάστημα της ζωής σου χαρακτηρίζεται από «απώλειες». Με άλλα λόγια, έχω την αίσθηση πως από την περίοδο της εφηβείας σου ή και νωρίτερα βίωσες την «απώλεια» της οικογένειας μέσω του διαζυγίου των γονιών σου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απόστασης  από τον πατέρα σου και την μείωση του κοινού σας χρόνου. Στη συνέχεια βίωσες όπως αναφέρεις κατάθλιψη και ακολούθησαν ο θάνατος του παππού σου και πρόσφατα του πατέρα σου.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά, πιστεύω πως οι παραπάνω «απώλειες» αποτέλεσαν ή αποτελούν  για εσένα τραυματικές και επώδυνες εμπειρίες, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επιδρούν στον ψυχισμό σου σε καθημερινή βάση διότι δεν έχουν τακτοποιηθεί-επιλυθεί.

Συγκεκριμένα, θεωρώ πως ένα άτομο και ειδικότερα ένα παιδί όταν βιώνει τον χωρισμό των γονιών του και τον θάνατο αγαπημένων του προσώπων χρειάζεται ψυχοσυναισθηματική στήριξη προκειμένου να διαχειριστεί αυτές τις τραυματικές και επώδυνες εμπειρίες και να καταφέρει να προχωρήσει στη ζωή του αποφεύγοντας  τις αρνητικές τους επιδράσεις.

Κλείνοντας, θα σου πρότεινα να αποδεχτείς την κατάσταση και τα συναισθήματα που βιώνεις διότι είναι φυσιολογικά και παράλληλα να αναζητήσεις επαγγελματική στήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να μπορέσεις να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και να επεξεργαστείς τις στενάχωρες εμπειρίες απώλειας του παρελθόντος.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα