Προβιοτικά: Βοηθάνε να χάσεις βάρος;

Μέχρι τώρα γνώριζες σίγουρα ότι τα προβιοτικά βοηθάνε στην καλή λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου σου. Διάβασε παρακάτω και μάθε πώς τα προβιοτικά μπορούν να σε βοηθήσουν και στο να χάσεις κιλά.

Προσοχή! Αν και σχετίζονται μεταξύ τους, μην μπερδεύεις τα προβιοτικά με τα πρεβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ήδη ζουν φυσικά στο σώμα σου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσίες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, ειδικά των ωφέλιμων βακτηρίων, που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια υγιής ισορροπία των «καλών» βακτηρίων στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους, αλλά και να σε βοηθήσει να αποφύγεις μια σειρά ζητημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν.

Βοηθάνε να χάσεις κιλά;

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη σε αυτό το κομμάτι, μιας και έως σήμερα όλες οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο πώς τα προβιοτικά βοηθάνε στην υγεία του εντέρου. Αυτό, όμως, υπονοεί μια σχετικά πρόσφατη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε το 2013, η οποία εξέτασε την επίδραση ενός στελέχους προβιοτικών, του γαλακτοβάκιλλου L. Rhamnosus (LGG).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 125 άνδρες και γυναίκες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους τους διάρκειας 12 εβδομάδων, δίνοντας στους μισούς συμμετέχοντες την LGG και στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο. Στο τέλος της δοκιμής, οι γυναίκες που πήραν προβιοτικά έχασαν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες στο εικονικό φάρμακο. Η ομάδα των προβιοτικών συνέχισε επίσης να μειώνει το βάρος μετά τη λήξη της δοκιμής.

Το κακό είναι ότι πρόκειται για μια και μόνο έρευνα, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει σταθερό στοιχείο επιβεβαίωσης της θεωρίας που θέλει τα προβιοτικά να βοηθούν στην απώλεια κιλών.

Τα προβιοτικά προάγουν τη γενική υγεία, η οποία αναμφίβολα συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια απώλειας κιλών που μπορεί να κάνεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια του εντέρου καθορίζουν το επίπεδο αφομοίωσης από τον οργανισμό των θρεπτικών στοιχείων που μπορεί να προσλαμβάνεις.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά;

Γιαούρτι και κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι πλούσια στον προβιοτικό γαλακτοβάκιλλο. Επειδή, όμως, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά, καλό θα είναι πρώτα να διαβάζεις καλά την ετικέτα με τα συστατικά του.

Λάχανο τουρσί

Αν δεν το γνωρίζεις, μάθε ότι και το λάχανο τουρσί, όπως το ξινολάχανο, περιέχει υψηλά επίπεδα προβιοτικών. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην είναι παστεριωμένα.

Συμπληρώματα

Καλό θα είναι επίσης να χρησιμοποιήσεις και συμπληρώματα διατροφικά που περιέχουν προβιοτικά. Επειδή, όμως, το καθένα περιέχει διαφορετικά προβιοτικά στελέχη, καλό θα είναι πρώτα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή κάποιον πιστοποιημένο διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα