Η μικρή μου δεν τρώει τίποτα, πέρα από γάλα και αυγό! Ανησυχώ για την ανάπτυξή της!

Η μικρή μου είναι 22 μηνών και δεν τρώει τίποτα εκτός από γάλα και αυγό, άντε και κανένα τοστ. Τι να κάνω; Και είναι 10 κιλά!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σταυρούλα Τσατραφίλη

Καλησπέρα σας. Σίγουρα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πολύ εύκολο να αξιολογήσουμε εξ’ αποστάσεως ούτε το βάρος της μικρής σας εξατομικευμένα ούτε τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειές της. Καταρχάς για να βεβαιωθείτε ότι η ανάπτυξή της είναι επαρκής ή όχι, χρειάζεται να ακολουθήστε αποκλειστικά τη δική της καμπύλη ανάπτυξης, από τη στιγμή που γεννήθηκε. Τα 10 κιλά που αναφέρετε για κοριτσάκι 22 μηνών, ναι μεν την κατατάσσουν κάτω από την 50η καμπύλη ανάπτυξης, αλλά μήπως από την αρχή της γέννησής της ήταν μικροκαμωμένη; Το ύψος της ποιο είναι και πού βρίσκεται στις καμπύλες ανάπτυξης; Μήπως και αυτό είναι κάτω από την 50η θέση; Η διάμετρος του κεφαλιού της αναπτύσσεται κανονικά; Έχετε κάποια αξιολόγηση από τον / την παιδίατρό σας; Έχετε επισκεφτεί διατροφολόγο, για να σας κάνει μία αξιολόγηση, αφού έχετε τις ανησυχίες σας;

Όλα τα παραπάνω σας τα αναφέρω, γιατί πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε πριν ανησυχήσουμε.

Τώρα ως προς τις διατροφικές της προτιμήσεις, καλό είναι να ξέρετε ότι το βρέφος όταν γεννιέται αγαπάει μόνο τη γλυκιά γεύση, γιατί είναι μηχανισμός επιβίωσης. Στη συνέχεια αρχίζει να έρχεται σε επαφή και με άλλες γεύσεις και αρώματα και χρώματα και υφές τροφίμων. Επομένως μην ανησυχείτε τόσο. Θα χρειαστεί να αποκλείστε ότι δεν έχει αλλεργίες και δυσανεξίες σε τρόφιμα, κάτι που θα της δημιουργούσε αποστροφή σε τρόφιμα, ως προστατευτικός μηχανισμός, για να μην «αρρωσταίνει».

Αυτά που θα σας πρότεινα σε γενικές γραμμές θα ήταν τα εξής:

  1.  Να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο με εμπειρία σε παιδιά, ώστε να μπορέσετε μαζί να βρείτε τις λύσεις για το δικό σας παιδί. Θα σας προτείνει συνταγές, τρόπους να «κρύβετε» τρόφιμα, να φτιάχνετε ενδιαφέροντα πιάτα και θα σας λύνει κάθε σχετική απορία.
  2. Να έχετε πολύ πολύ υπομονή, γιατί όπως έχετε υπομονή με το περπάτημα, την ομιλία, την πάνα και αργότερα με το διάβασμα και τόσα άλλα, έτσι χρειάζεται να έχετε και με το κομμάτι της διατροφής της.
  3. Παρακολουθήστε την πώς αντιδρά σε κάθε περίπτωση που έρχεται σε οπτική ή γευστική επαφή με κάποιο τρόφιμο και ρωτήστε την πώς νιώθει και γιατί αντιδρά έτσι. Πιθανότατα να μην μπορεί ακόμα να σας μιλήσει, ίσως όμως να μπορεί να σας «δείξει».
  4.  Αν την ταΐζει κάποια νταντά ή κάποια γιαγιά, συμβουλέψτε την να μην της κάνει τα χατίρια, δίνοντάς της μόνο ότι αυτή θέλει να φάει, δηλαδή γάλα και τοστ. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι μέθοδος διατροφικής εκπαίδευσης και σίγουρα αξίζει τον κόπο για το παιδί σας. Σύμφωνα με τη μέθοδο του BabyLedWeaning (BLW), δίνετε υπό παρακολούθηση διάφορα τρόφιμα από πολύ νωρίς, σε ασφαλή κομματάκια.
  5. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα με το να τρώτε συχνά μαζί της και εμφανίζοντάς της ποικιλία από επιλογές σε τρόφιμα. Ένα παιδί μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει να φάει ένα νέο τρόφιμο αφού το δει πάνω από 15 φορές! Αυτό συμβαίνει με ορισμένα παιδιά ή τρόφιμα και σαν φαινόμενο ονομάζεται «νεοφοβία».
  6. . Πάρτε ιδέες από παραμυθάκια – ιστορίες με τρόφιμα και από site επιστημονικής διατροφής για παιδιά, όπως το faepaidimou.gr και γενικής θεματολογίας, όπως το diatrofi.gr.
  7.  Καλή επιτυχία στην όμορφη προσπάθειά σας, αξίζει τον κόπο!
Σταυρούλα Τσατραφίλη 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
μέλος της επιστημονικής ομάδας diatrofi.gr

 

Σχετικά άρθρα