Τεστοστερόνη: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη γυναίκα;

Αναμφίβολα όλο και κάτι θα έχεις ακούσει σχετικά με την τεστοστερόνη. Εάν μέχρι σήμερα θεωρούσες ότι η συγκεκριμένη ορμόνη είναι αποκλειστικό… προνόμιο των ανδρών, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι η τεστοστερόνη παράγεται και στις γυναίκες και έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο.

Αντίθετα, λοιπόν, με τη γενική άποψη ΚΑΙ ο γυναικείος οργανισμός παράγει τεστοστερόνη, φυσικά σε μικρότερες ποσότητες και αναλογίες σε σχέση με τον άνδρα.

Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση τεστοστερόνης στη γυναίκα είναι 10 φορές λιγότερη από αυτή στον άνδρα. Μάλιστα, στη γυναίκα η τεστοστερόνη παράγεται μερικώς από τις ωοθήκες και μερικώς από τα επινεφρίδια.

Μάλιστα, συμβάλλει και στη διατήρηση της ερωτικής διάθεσης, η οποία και αλλάζει επίπεδα κατά αναλογία της παραγωγής τεστοστερόνης. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, πάντως, η επιστημονική κοινότητα δεν τον υιοθετεί στο σύνολό του.

Στην γυναίκα, σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολική παραγωγή τεστοστερόνης αυτή εκδηλώνεται με ακμή, τριχοφυΐα (μουστάκι, πηγούνι, μασχάλες και στήθος) ή ακόμα και πολύ λιπαρά μαλλιά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί έναν ειδικό ο οποίος θα την καθοδηγήσει αρμοδίως για το πώς μπορεί να μειωθεί η τεστοστερόνη της.

Τι ισχύει για τον άνδρα;

Στον άνδρα η τεστοστερόνη είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτή είναι που καθορίζει τα ανδρικά χαρακτηριστικά του.

Αμέσως μετά τη γέννηση, η τεστοστερόνη συνεχίζει να παράγεται για τρεις έως έξι μήνες και η παραγωγή σταματά για περισσότερα από 10 χρόνια. Τελικά ξεκινά πάλι κατά την εφηβεία.

Η έκκριση της τεστοστερόνης προέρχεται από τα κύτταρα Leydig, που υπάρχουν στους όρχεις. Σε πολύ μικρότερη ποσότητα, παράγεται από τα επινεφρίδια, η οποία είναι αμελητέα στον άνθρωπο αλλά σημαντική, όπως προαναφέραμε, στις γυναίκες.

Στον άνδρα σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη τεστοστερόνης, τότε γίνεται λόγος για υπογοναδισμό, με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της στύσης του, αλλά και τα επίπεδα γονιμότητας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα