Αγάπη ή φιλία: Ποια είναι η βασική τους διαφορά;

Ένα από τα ερωτήματα που σίγουρα θα σε απασχολήσει κάποια στιγμή της ζωής σου, όταν τα συναισθήματά σου θα είναι μπερδεμένα και δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που νιώθεις: αγάπη ή φιλία; 

“Πέρα από τα λόγια μου και πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσα να πω για σένα, υπάρχει μια ανεξήγητη δύναμη αυτής της ένωσής μας! Ψάχναμε ο ένας τον άλλον πολύ προτού γνωριστούμε”.

Διαβάζοντας αυτά τα λόγια τι σκέφτεστε; Την περιγραφή ενός μεγάλου έρωτα; Μιας αληθινής αγάπης; Λάθος! Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Montaigne που φέρει τον τίτλο “Περί φιλίας”!

filiaΠολλές φορές τα όρια ανάμεσα σε μια φιλία και έναν έρωτα είναι όχι μόνο δυσδιάκριτα αλλά και μπερδεμένα! Αλλά και οι ομοιότητες αγάπης – φιλίας είναι πολλές: αγαπάμε τους φίλους μας με πάθος και με τρυφερότητα, ανησυχούμε γι’αυτούς, τους φροντίζουμε, τους ακούμε, τους συμβουλεύουμε, κλαίμε στον ώμο τους, μοιραζόμαστε λύπες και χαρές μαζί τους και είναι πολλές φορές η αιτία της ευτυχίας μας! Αγάπη και φιλία είναι το ίδιο χρήσιμες για την ισορροπία μας!

Η φιλία είναι ένας ξεχωριστός κόσμος, σύμφωνα με την ψυχαναλύτρια Daniele Brun. Είναι η έκφραση ενός ασύγκριτου δεσίματος, που είναι φτιαγμένο από αγάπη. Είτε συμβαίνει στον παιδικό σταθμό είτε στο σχολείο, είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος ανοίγεται σε κάποιους άλλους, πέρα από την οικογένειά του”.

 

Η διαφορά μεταξύ φιλίας και έρωτα έγκειται στις σεξουαλικές σχέσεις

Μπορεί μια φιλία να μετατραπεί σε ερωτική σχέση; Μπορεί αν αλλάξει βάσεις… Σύμφωνα με τον Freud, όλες οι σχέσεις βασίζονται στη libido. Η libido στρέφεται απέναντι στους άλλους, ίδιου ή άλλου φύλου και ικανοποιείται μέσω των ερωτικών σχέσεων. Η libido υπάρχει και στις φιλικές σχέσεις αλλά σε αυτές ικανοποιείται μέσω της τρυφερότητας και της φροντίδας.

Σύμφωνα με την ψυχαναλύτρια Sophie de Mijolla Mellor, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα είναι ο ρόλος που δίνεται στη σεξουαλικότητα. Στις ερωτικές σχέσεις, τα σώματα ενώνονται και μέσω της ένωσης γεννιέται ένα εμείς. Γι’ αυτό άλλωστε και ο χωρισμός βιώνεται τόσο έντονα, καθώς είναι σαν να αφαιρείται από κάποιον κομμάτι του εαυτού του, κομμάτι του είναι του.

Στη φιλία δεν υπάρχει σεξουαλικότητα. Αποκλείεται μέσω της… αδερφικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους φίλους. Κάθετι σεξουαλικό βιώνεται ως… αιμομιξία!

Αλλά κάποιες στιγμές τα όρια ξεπερνιώνται… Και η φιλία γίνεται αγάπη!

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, εξηγεί ο ψυχαναλυτής  Éric Smadja, έχω συναντήσει πολλά ζευγάρια που κατέληξαν μαζί έπειτα από χρόνια φιλία. Μεγάλες ιστορίες αγάπης μπορούν να ξεκινήσουν από μεγάλο φιλικό δέσιμο. Φίλοι από το σχολείο μπορεί να ξαναβρεθούν έπειτα από χρόνια και να συνάψουν ερωτική σχέση!…

Οι συνθήκες, οι δυσάρεστες και προβληματικές καταστάσεις μπορούν να εξηγήσουν την αλλαγή του δεσίματος και το πέρασμα από τη φιλία στην ερωτική σχέση… Άλλωστε μια φιλία ενέχει μέσα της μια πολυπλοκότητα συναισθηματικών καταστάσεων που μπορούν υπό συνθήκες να μεταλλαχθούν σε κάτι άλλο: γοητεία, εξιδανίκευση του φίλου, προβολή του εαυτού μας μέσω του φίλου, αλλά και  εχθρικότητα, ζήλια, ανταγωνισμός… Μίσος και αγάπη μαζί.

filoi zeygari paizoyn ilektronika

Φίλοι και ζευγάρι;

Μπορούν δυο φίλοι να γίνουν ζευγάρι ή ένα ζευγάρι να είναι και φίλοι; Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι καλύτερο να μην μπερδεύονται αυτά τα δυο. Άλλες ανάγκες ικανοποιεί ο φίλος κι άλλες ο σύντροφος… Οι φίλοι μας είναι μέρος της προσωπικής μας ιστορίας, της οικογένειάς μας… Άλλωστε ανάμεσα στο ζευγάρι χρειάζεται και λίγη δόση φιλίας, πέρα από το ερωτικό στοιχείο: συζητήσεις και αναλύσεις για θέματα που τους απασχολούν, να βλέπουν μαζί ταινίες και να τις σχολιάζουν, να κάνουν πλάκα και να γελάνε ο ένας με τα αστεία του άλλου, να κάνουν σχέδια για το μέλλον, να βολτάρουν μαζί πιασμένοι χέρι χέρι δίχως να τους νοιάζει πού πάνε… Όλα αυτά δίνουν νόημα στη ζωή ενός ζευγαριού και είναι… φιλικές συμπεριφορές και όχι ερωτικές…

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:

Μήπως έχω αρχίσει να τον ερωτεύομαι;

Φιλία ή έρωτας; Πώς θα τα ξεχωρίσεις όταν μπερδεύονται στο μυαλό σου;

Έρωτας VS φιλία: Υπάρχουν διαφορετικά είδη αγάπης;

 

 

 

Σχετικά άρθρα