Βερίκοκο: Ο διατροφικός… σταρ του καλοκαιριού που χαρίζει νεανική επιδερμίδα!

Το βερίκοκο είναι ο απόλυτος… σταρ του καλοκαιριού και θα ήταν κρίμα να στερήσεις το φρούτο αυτό από τον εαυτό σου, μιας και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου, ενώ παράλληλα είναι γευστικότατο σε όλες τις εκδοχές του.

Τι περιέχει;

Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ειδικά στην φλούδα του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο βερίκοκα την ημέρα σου προσφέρουν το 34% των αναγκών σου στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και το δέρμα σου, καθώς σου παρέχουν την απαιτούμενη ενυδάτωση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προφέρει φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ενώ σε βοηθάει να έχεις και ένα πολύ καλαίσθητο μαύρισμα. Κι όλα αυτά με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Το βερίκοκο είναι ένας από τους πλουσιότερους καρπούς σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, παρέχει κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ιώδιο, νάτριο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Και τα έντεκα είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία του σώματός σου και του καλοκαίρι, όταν και ιδρώνεις περισσότερο, με αποτέλεσμα να «χάνεις» σε μέταλλα.

Το κάλιο έχει την μεγαλύτερη παρουσία, καλύπτοντας το 11-13% των καθημερινών σου αναγκών σε αυτό, που είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της αρτηριακής σου πίεσης.  Δεύτερος έρχεται ο χαλκός, που σε ποσότητα δύο βερίκοκων καλύπτει το 7-9% των καθημερινών σου αναγκών. Ο χαλκός είναι απαραίτητος στον οργανισμό, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Παράλληλα, το βερίκοκο σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις δραστικά την δυσκοιλιότητα χάρη στις φυτικές του ίνες και συγκεκριμένα τις πηκτίνες, που ενεργοποιούν τις διαδικασίες της πέψης.

«Σύμμαχος» κατά της γήρανσης

Το βερίκοκο είναι γνωστό και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, συμβάλλοντας στο να δείχνεις νέα και όμορφη για πολλά χρόνια. Περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση.

Τι μπορεί να προκαλέσει

Προσοχή! Πριν καταναλώσεις ένα βερίκοκο πρέπει να είσαι σίγουρη ότι δεν είσαι αλλεργική σε αυτό, καθώς μπορεί να σου προκαλέσει κνησμό, καθώς και καψίματα στο στόμα, στα χείλη και τον λαιμό.

Επίσης, σε περίπτωση δυσανεξίας στα θειώδη άλατα, τα οποία περιέχονται στα αποξηραμένα βερίκοκα, θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο, δάκρυα στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα