Απέλαση Ρώσων Διπλωματών: Θέμα ημερών η απάντηση της Ρωσίας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προχωρήσει η Μόσχα στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών, ως απάντηση σε ανάλογη ενέργεια την οποία πραγματοποίησε πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο, με κατηγορίες που αφορούν στην απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών και άλλων αξιωματούχων, με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα.

Η ρωσική πλευρά έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η απάντησή της στην Αθήνα θα είναι «συμμετρική», ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος.

Η Αθήνα έχει ήδη διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει αμερικανική παρέμβαση, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο εν λόγω ζήτημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει το μήνυμα ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι».

«Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας – τελεία και παύλα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει μία ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών και πλέον είναι άγνωστο εάν ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση της ελληνικής πλευράς, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία θα απασχολήσει το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα