Αλλαγή στη συμπεριφορά του συντρόφου: Δεν αναγνωρίζω τον άνθρωπό μου. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Είμαι σε μια σχέση τα τελευταία 2 χρόνια με έναν άνθρωπο τον οποίο τον τελευταίο μήνα δεν τον αναγνωρίζω. Είναι απόμακρος, μου λέει ψέματα, το μυαλό του είναι αλλού…

Σαν δικαιολογία για όλα αυτά είναι η πρόσφατη αλλαγή των καθηκόντων του στη δουλειά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλη αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς οφείλεται μόνο στα νέα του καθήκοντα που πάνω κάτω είναι τα ίδια με αυτά που είχε πριν.

Όταν του φέρνω την κουβέντα στο ότι δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος αρνείται να συμφωνήσει ότι εξαιτίας του στεναχωριέμαι. Επιμένει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Με βάση τα όσα αναφέρεις φαίνεται πως, όπως και εσύ παρατηρείς, κάτι έχει συμβεί με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί η «ρουτίνα» των συμπεριφορών στη σχέση σας με τον σύντροφό σου. Επίσης, φαίνεται πως δεν αποδέχεσαι τη δική του εξήγηση ότι η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στα νέα του εργασιακά καθήκοντα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάσταση αυτή δεν σου αρέσει και αν μη τι άλλο δεν γνωρίζεις πώς να τη διαχειριστείς.

Αρχικά, θέλω να αναφέρω πως για να διαφοροποιήσει ένας άνθρωπος τις συνηθισμένες συμπεριφορές του πρέπει να έχει συμβεί ένα γεγονός ή μια κατάσταση που δεν μπορεί ή δεν γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει με βάση τις ήδη γνωστές σε αυτόν συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, ίσως τελικά να συμβαίνει κάτι στη δουλεία του συντρόφου σου που εσύ δεν  το γνωρίζεις ή εκείνος να μην γνωρίζει πώς να το επικοινωνήσει ούτως ώστε να μπορέσεις να αντιληφθείς πως αποτελεί πρόβλημα για εκείνον. Επίσης, είναι πολύ πιθανό μέσα από τις νέες του υποχρεώσεις να σκέφτεται και εκείνος με διαφορετικό τρόπο και να φοβάται να το εκφράσει διότι δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει στη ζωή του γενικότερα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, μια πρώτη κίνηση από μεριάς σου θα ήταν να συζητήσεις μαζί του αυτό που παρατηρείς και σε ενοχλεί, μιλώντας του περισσότερο για το πώς εσύ αισθάνεσαι μέσα από τις δικές του συμπεριφορές. Επίσης, εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεσαι για το πώς αισθάνεται μέσα από τις νέες του υποχρεώσεις θα ήταν πιστεύω ωφέλιμο να του το πεις. Τέλος, επειδή δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από κανέναν άνθρωπο να συμπεριφερθεί όπως επιθυμούμε εμείς αν εκείνος δεν το επιθυμεί , θα σου πρότεινα να σκεφτείς τι είναι αυτό που είναι για εσένα περισσότερο ενοχλητικό μέσα από τη δική του θέαση των πραγμάτων.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχει άρωμα ο έρωτας;

Κεραυνοβόλος έρωτας: Ποιες είναι οι παγίδες του;

Έρωτας: Τον θέλω αλλά φοβάμαι να του το δείξω!

Μήπως έχω αρχίσει να τον ερωτεύομαι;

Σχετικά άρθρα