Ο γιος μου κοντεύει τα 3 και ζυγίζει μόλις 8 κιλά! Πώς θα τον βοηθήσω να τρώει κανονικά;

Η ερώτησή μου αφορά το παιδί μου που είναι 27μηνών και είναι πολύ δύσκολος με το φαγητό και μετά βίας ζυγίζει 8 κιλά! Τι φαγητά θα προτείνατε ώστε να τρώει και να παίρνει κανένα κιλό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σταυρούλα Τσατραφίλη

Σίγουρα, όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε εξ’ αποστάσεως το βάρος, την ανάπτυξη και τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες του μικρού σας. Καταρχάς για να βεβαιωθείτε ότι η ανάπτυξή του είναι επαρκής ή όχι, χρειάζεται να δείτε από την αρχή που γεννήθηκε πού βρίσκεται στις καμπύλες ανάπτυξης βάρους αγοριών, αλλά στην προσωπική του ανάπτυξη. Μήπως από τότε που γεννήθηκε ήταν μικροκαμωμένος;

Οι πρώτες ερωτήσεις που θα έκανε ένας διαιτολόγος σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού

Τα 8 κιλά που αναφέρετε για αγοράκι 27 μηνών, είναι όντως λίγα. Τι γίνεται όμως και με το ύψος του; Η διάμετρος του κεφαλιού του πώς αναπτύσσεται; Έχετε αποκλείσει κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. αλλεργίες, δυσανεξίες, με τον/την παιδίατρό σας; Μήπως είναι υπερδραστήριος, με αποτέλεσμα εκτός από λιγόφαγος, να χάνει και αρκετές θερμίδες ημερησίως; Αυτές θα ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σας έκανε ένας διατροφολόγος με εμπειρία στην παιδική διατροφή, όταν σας έβλεπε από κοντά και τον οποίον θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε κάποια στιγμή.

Οι συνθήκες της διαδικασίας της σίτισής του

Αν τώρα υποθετικά όλα τα παραπάνω είναι καλά και το παιδί είναι απλά «δύσκολο» στο φαγητό, ίσως να χρειάζεται να διερευνήστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η διαδικασία της σίτισής του. Μήπως προσπαθείτε να τον ταΐσετε όταν είναι κουρασμένος; Μήπως έχει φασαρία ή του αποσπάται η προσοχή την ώρα του φαγητού; Μήπως δεν του δίνετε τη δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά τρόφιμα, μαγειρεμένα με διαφορετικό τρόπο, επειδή τα αποφεύγετε κι εσείς;
Ως προς τις διατροφικές του προτιμήσεις, καλό είναι να ξέρετε ότι το βρέφος όταν γεννιέται αγαπάει μόνο τη γλυκιά γεύση, γιατί είναι μηχανισμός επιβίωσης. Στη συνέχεια αρχίζει να έρχεται σε επαφή με άλλες γεύσεις, αρώματα, χρώματα και υφές τροφίμων. Επομένως δώστε του την ευκαιρία, τα ερεθίσματα και το χρόνο να εξοικειωθεί με αυτά.

Αυτά που θα σας πρότεινα σε γενικές γραμμές θα ήταν τα εξής:

  1. Να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο με εμπειρία σε παιδιά, ώστε να μπορέσετε μαζί του να βρείτε διατροφικές λύσεις για το δικό σας παιδί. Θα σας προτείνει συνταγές, τρόπους να «κρύβετε» τρόφιμα, να φτιάχνετε ενδιαφέροντα πιάτα και θα σας λύνει κάθε σχετική απορία.
  2.  Να έχετε υπομονή στη διατροφική του εκπαίδευση, γιατί όπως είχατε ή έχετε υπομονή με το περπάτημα, την ομιλία, την πάνα και αργότερα με το διάβασμα και τόσα άλλα, έτσι χρειάζεται να έχετε και στο κομμάτι της διατροφής του.
  3. Παρακολουθήστε τον πώς αντιδρά σε κάθε περίπτωση που έρχεται σε οπτική ή γευστική επαφή με κάποιο τρόφιμο που δεν συμπαθεί και ρωτήστε τον πώς νιώθει ή γιατί αντιδρά έτσι.
  4. Αν τον ταΐζει κάποια νταντά ή κάποια γιαγιά, συμβουλέψτε την να μην του κάνει τα χατίρια, δίνοντάς τουμόνο ότι θέλει να φάει εκείνος. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι μέθοδος διατροφικής εκπαίδευσης και σίγουρα αξίζει τον κόπο για το παιδί σας.
  5. Γίνεται εσείς το καλό παράδειγμα με το να τρώτε συχνά παρέα και εμφανίζοντάς του ποικιλία από τρόφιμα. Ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει να φάει ένα νέο τρόφιμο αφού το δει πάνω από 15 φορές. Αυτό συμβαίνει με ορισμένα παιδιά ή τρόφιμα και σα φαινόμενο ονομάζεται «νεοφοβία»
  6.  Πάρτε ιδέες από παραμυθάκια – ιστορίες με τρόφιμα και από site επιστημονικής διατροφής για παιδιά, όπως το faepaidimou.gr και γενικής θεματολογίας, όπως το diatrofi.gr.
  7. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τα οποία αν τα αγαπήσει το παιδί σας και τα τρώει συχνότερα, ίσως να «κοιμάστε ήσυχη». Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ. τα γαλακτοκομικά (περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά) και το αυγό. Φτιάξτε κρέμες, τυρόπιτες, κεκάκια με σχέδια, κρέπες, μπισκοτάκια αλμυρά ή γλυκά. Δώστε τα μετά από παιχνίδι, την ώρα που θα πεινάει. Άλλο παράδειγμα θα ήταν να δοκιμάστε το ταχίνι, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μόνο του, μαζί με κακάο και μέλι, μέσα σε κεκάκια ή «κρυμμένο» στο γάλα, μαζί με μέλι ή λίγη καστανή ζάχαρη.
  8. Υπάρχουν πολλές πολλές λύσεις, θέλει απλώς ψάξιμο από εσάς και πιθανότατα μια αρχική καθοδήγηση από έναν έμπειρο διατροφολόγο.
  9. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην όμορφη προσπάθειά σας, αξίζει τον κόπο!
Σταυρούλα Τσατραφίλη 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
μέλος της επιστημονικής ομάδας diatrofi.gr

Σχετικά άρθρα