Έχει έρθει το καλοκαίρι και ντρέπομαι να βγω στην παραλία! Τι δίαιτα να ακολουθήσω;

Έχει έρθει το καλοκαίρι και ντρέπομαι να βγω στην παραλία! Aν μπορείτε να στείλετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα δίαιτας…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σταυρούλα Τσατραφίλη

Καλησπέρα. Αγαπημένη φίλη θα θέλαμε να σου πούμε καταρχάς ότι δε θα έπρεπε να ντρέπεσαι για το σώμα σου, γιατί μέσα σε αυτό ζεις και θα πρέπει να το αποδεχτείς και να το αγαπάς. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει πιθανότατα να διορθώσεις κάποιες συνήθειές σου, οι οποίες σταδιακά θα το κάνουν να δείχνει πιο υγιές ή πιο δυνατό ή με λιγότερο λίπος.

Δυστυχώς δεν μας δίνεις περισσότερα στοιχεία για το ύψος και το βάρος σου. Αυτό μας κάνει να αρκεστούμε σε γενικότερες προτάσεις. Το πρώτο που θα σου έλεγα θα ήταν να επισκεφτείς ένα διατροφολόγο, ακόμα και από το δίκτυο συνεργατών της της ομάδας Διατροφή, ώστε να συζητήστε από κοντά, όσα σε απασχολούν και από τη μία να σε βοηθήσει να αισθανθείς εσύ ευχαριστημένη με το σώμα σου, αλλά από την άλλη να μην κάνεις κάτι που μπορεί να βλάψει τη σωματική ή ψυχική σου υγεία, γιατί είσαι μόλις 14 χρονών και είσαι στην ανάπτυξη.

Κάποιες γενικές συμβουλές που θα σου δίναμε όσον αφορά στην υγεία του οργανισμού και στη διατήρηση καλού σωματικού βάρους θα ήταν οι εξής:

  1. Να πίνεις άφθονο νερό σε τακτική βάση, ώστε να είσαι διαρκώς ενυδατωμένη.
  2.  Να περιορίσεις ή να αποφεύγεις τα τρόφιμα που έχουν ζάχαρη (π.χ. τα γλυκά), πολύ αλάτι (π.χ. σνακ όπως τα πατατάκια) και πολλά λιπαρά (π.χ. βούτυρο ή λάδια κακής ποιότητας, όπως τα fastfood, οι τυρόπιτες, ο γύρος, τα κρουασάν, κ.α.
  3.  Να τρως τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  4. Η διατροφή σου να στηρίζεται στους γενικούς κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής.
  5. Τα γεύματά σου να στηρίζονται σε σχεδιασμό τριάδων και δυάδων (χρειάζεται να σε εκπαιδεύσουμε σε αυτό), ώστε από τη μία να δίνεις στο σώμα σου αναγκαία θρεπτικά συστατικά και από την άλλη να φτιάχνεις την ορμόνη της θετικής διάθεσης τη «σεροτονίνη».
  6. . Να σχεδιάζεις τα γεύματά σου, να τρως σε τραπέζι (όχι όρθια) και με ηρεμία.
  7.  Να κάνεις κάποια μορφή άσκησης (περπάτημα, χορό, βόλεϋ, γυμναστήριο ή ό,τι αρέσει σε εσένα) σε συστηματική βάση.
  8. Να κοιμάσαι καλά. (τουλάχιστον 8-9 ώρες/ ημέρα).

Μπορεί να σου φαίνονται απλά, αλλά ίσως αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Το σίγουρο είναι πώς αν θα τα εφαρμόσεις θα αισθάνεσαι πολύ πιο περήφανη με τον εαυτό σου και πολύ πιο ευτυχισμένη!

Σταυρούλα Τσατραφίλη 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
μέλος της επιστημονικής ομάδας diatrofi.gr

Σχετικά άρθρα