Παιδί και παιχνίδι: Πώς να εξηγήσω στον 4χρονο γιο μου να παίζει σωστά χωρίς να… ουρλιάζει;

Έχω ένα γιο 4 ετών. Πάει ακόμα παιδικό. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δασκάλες του κάνουν πολλές παρατηρήσεις γιατί δεν τις ακούει και κλείνει τα αυτιά του και ουρλιάζει. Και στο σπίτι επίσης. Δεν ακούει γενικά και παίζει άτσαλα και πολύ ζωηρά. Γενικά μου είπαν κι οι δασκάλες είναι ευγενικός, λέει “ευχαριστώ”, ζητάει “συγγνώμη”, ζητά αυτό που θέλει όμορφα, αλλά όταν έρχεται η ώρα του παιχνιδιού, γίνεται ένας μικρός ανυπάκουος… Ταρζάν! Πώς θα το κάνω να μάθει να ακούει κυρίως εμένα κι έπειτα τις δασκάλες στο σχολείο;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λουίζα Βογιατζή

Καλησπέρα σας. Υπάρχει περίπτωση να είναι ένα παιδί με μεγάλη ανάγκη για κίνηση; Έχει αρκετή δυνατότητα μέσα στη μέρα να κινηθεί και να εκτονωθεί; Αυτό θα ήταν καλό να συμβαίνει.

Αν στο σχολείο, λόγω πολλών παιδιών και φορτωμένου προγράμματος δεν μπορούν να καθίσουν μαζί του και να του «δείξουν» πώς να παίζει πιο ήρεμα, δηλαδή ποιες συμπεριφορές ενδείκνυνται στο παιχνίδι και ποιες όχι, τότε αυτό θα πρέπει να το κάνετε εσείς στο σπίτι, έστω το Σαββατοκύριακο.

Παίξτε μαζί του και εξηγείστε του (όταν λέμε εξήγηση σε ένα τετράχρονο εννοούμε, 2 φράσεις, όχι ολόκληρο κήρυγμα) για την κάθε του «άγρια» συμπεριφορά γιατί δεν γίνεται να παίζει έτσι. Διακόψτε το παιχνίδι σας αν συνεχίζει. Ένα παιδί που σε άλλες περιστάσεις είναι ευγενικό, σίγουρα θα το μάθει και αυτό, αρκεί κάποιος να ασχοληθεί με ηρεμία και σταθερότητα.

Λουίζα Βογιατζή
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βουτσινά 77-79, Χολαργός
Τηλ 212 100 6953
Κιν. 6972500592
Ιστοσελίδα: www.psyhologos.gr
Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα