Σύγκρουση στη δουλειά: Πώς να διαχειριστείτε την ένταση χωρίς να τσακωθείτε;

Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε μία απόφαση που μου είναι δύσκολο να πάρω μόνος μου. Σήμερα είχα ένα πρόβλημα στην κουζίνα με τον Σεφ. Εγώ δουλεύω σαν room service. Σήμερα στη δουλειά είχε πολύ ένταση και κούραση. O σεφ νευρίαζε γιατί είχε πολλές παραγγελίες. Αλλά και εγώ που είμαι στο κουβάλημα είχα πολλά νεύρα. Ο σεφ είναι 27-33 χρονών και σήμερα πάνω στην ένταση, τη στιγμή που εγώ είχα 4 πιάτα στο χέρι, μου λέει: «Ψηλέ έλα εδώ» και εγώ του απαντάω: «Τι ρε;». Εκείνος νευρίασε με το «ρε» και μου είπε: «Ποιον λες ρε, δεν είμαστε φίλοι». Του εξήγησα ότι δεν τον έβρισα. Με τα πολλά με κοιτάει, έρχεται πάνω μου σε απόσταση αναπνοής και μου λέει: «Αν είσαι μάγκας περίμενέ με έξω».

Σας παρακαλώ θα ήθελα τη γνώμη σας, να μου πείτε πώς να το αντιμετωπίσω γιατί θα υπάρχει ένα περίεργο συναίσθημα στη δουλειά, από τη μεριά μου σίγουρα. Εγώ δεν θέλω να ρίξω τον εαυτό μου μπροστά στους άλλους, αν δεν έχω φταίξει σε κάτι. Σας ευχαριστώ και ελπίζω να πάρω απάντηση.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Καλησπέρα σας,

Από την περιγραφή του επαγγέλματος σας καταλαβαίνω ότι απασχολείστε σε έναν χώρο που έχει πολλή ένταση και άγχος με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις και πολλές φορές να δημιουργούνται έντονες καταστάσεις λόγω πίεσης και νεύρων. Καλό θα ήταν να μιλήσετε γι’ αυτό στον συνάδελφο σας και να του εξηγήσετε τις προθέσεις σας, υποθέτω ότι ακριβώς επειδή δουλεύει και ο ίδιος σε ένα τόσο στρεσογόνο περιβάλλον θα καταλάβει ότι πολλές φορές μπορεί να ειπωθούν λόγια ή να αντιδράσουμε κάπως ακραία πάνω στην ένταση της στιγμής.

Όπως και να έχει όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος όταν απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας αφού αφορά το επάγγελμα μας οπότε η στάση και η συμπεριφορά μας οφείλουν να είναι τυπικές . Τέλος είναι μια καλή ευκαιρία να επεξεργαστείτε όλη αυτή την ένταση και να βρείτε έναν τρόπο να οριοθετείτε τον εαυτό σας όταν βλέπετε ότι μπορεί η κατάσταση λόγω πίεσης να “ξεφύγει”.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα