Κάνετε δίαιτα αλλά δεν χάνετε κιλά; Μήπως να σκεφτείτε τον διαλογισμό;

Είχα πάντα σκαμπανεβάσματα με το βάρος μου. Αυτή η τυπική διαδικασία που χάνεις βάρος, μόνο για να το πάρεις πάλι πίσω. Και πάλι από την αρχή.

Ωστόσο, η πρόκληση με το σωματικό μου βάρος έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν λόγω της χρόνιας ασθένειας μου ξεκίνησα να παίρνω ένα φάρμακο το όποιο μεγάλωνε την όρεξη μου για φαγητό και με έκανε να τρώω πολύ περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε.

Έτσι, μετά από λίγο καιρό η ζυγαριά με έδειχνε 5 κιλά βαρύτερη, ενώ τα ρούχα μου μετά βίας μου έμπαιναν. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν ήθελα αυτό το πρόσθετο βάρος κυρίως επειδή θα χρειαζόταν να αγοράσω νέα ρούχα.

Δεν ήθελα να δοκιμάσω άλλη μια δίαιτα απώλειας βάρους. Έχω κάνει πολλές όλα αυτά τα χρόνια και σπάνια είχαν αποτέλεσμα. Επίσης, δεν μπορώ να κάνω έντονη άσκηση λόγω της ασθένειάς μου. Ξέρω όμως ότι μόνο ένα πράγμα λειτουργεί σε εμένα όταν προσπαθώ να χάσω βάρος: το να τρώω λιγότερο. Χάνω βάρος όταν τρώω λιγότερο και παίρνω βάρος όταν τρώω περισσότερο. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο αποφάσισα να προσπαθήσω με τον διαλογισμό να σταματήσω την υπερκατανάλωση τροφής.

Η πρόκληση ήταν να καταλάβω πώς μπορώ να τρώω λιγότερο ακόμα κι αν παίρνω ένα φάρμακο που διεγείρει την όρεξή μου.

Ποια τα 2 βήματα που με βοήθησαν και ίσως μπορούν να βοηθήσουν και εσάς;

1. Να έχετε επίγνωση της σωματικής αίσθησης της πείνας.

Στο παρελθόν, το να αισθάνομαι πείνα αυτομάτως μου προκαλούσε την ανάγκη για μία βόλτα στην κουζίνα όπου θα έβρισκα κάτι για να φάω. Αντιθέτως, όταν προσπαθούσα να χάσω βάρος, πίεζα τρομερά τον εαυτό μου να μην φάω. Αυτό κάποιες φορές είχε αποτέλεσμα, κάποιες άλλες φορές δεν είχε. Αλλά ακόμη και όταν είχε, με έκανε να είμαι δύστροπη και ευερέθιστη.

Με αυτή τη νέα πρακτική αυτογνωσίας, αντί να πηγαίνω αυτόματα στην κουζίνα κάθε φορά που πεινάω, σταματώ, παίρνω μερικές συνειδητές αναπνοές – εστιάζοντας στη σωματική αίσθηση της αναπνοής καθώς εισπνέω και εκπνέω. Αυτό με φέρνει σε επαφή με το σώμα μου, πράγμα που μου δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσω τι πείνα αισθάνεται εκείνο φυσικά. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη αίσθηση. Μερικές φορές θα μιλήσω σιωπηλά με τον εαυτό μου: «Αυτή είναι η αίσθηση της πείνας».

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βήμα: Γνωρίστε την αίσθηση της πείνας στο σώμα σας. Ακολουθεί το δεύτερο βήμα…

2. Να έχετε επίγνωση ότι η φυσική αίσθηση της πείνας είναι η αίσθηση της απώλειας βάρους.

Έχοντας εξοικειωθεί με την αίσθηση της πείνας στο σώμα μου, σκέφτομαι πώς αυτή η φυσική αίσθηση της πείνας – την οποία πάντα αντιμετώπιζα ως αρνητική και δυσάρεστη – είναι η αίσθηση της απώλειας βάρους.

Ο επαναπροσδιορισμός της σωματικής αίσθησης με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει αυτό που πάντα θεωρούσα ως μια δυσάρεστη αίσθηση σε κάτι που με κάνει να νιώθω καλά συναισθηματικά επειδή σημαίνει ότι είμαι σε καλό δρόμο για να χάσω βάρος!

Τις περισσότερες μέρες, όταν ακολουθώ πιστά τα δύο αυτά βήματα, αντί να πηγαίνω στην κουζίνα όταν νιώθω το αίσθημα της πείνας, απολαμβάνω τη φυσική αίσθηση της απώλειας βάρους. Και σε συναισθηματικό επίπεδο, υπάρχει η αίσθηση ενός σημαντικού επιτεύγματος ώστε να μπορέσω να χρησιμοποιήσω το διαλογισμό και την αυτογνωσία με αυτόν τον τρόπο, αντί να είμαι στον αυτόματο πιλότο και να πηγαίνω να τρώω κάθε φορά που πεινάω.

Με βάση τα παραπάνω, προσφέρω την μικρή μου ανακάλυψη ως κάτι που μπορεί να λειτουργήσει είτε για εσάς είτε για κάποιον γνωστό σας. Και όσο για τα 5 κιλά που πήρα; Έχασα ήδη τα 3 από αυτά.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα