Στοματική υγιεινή: Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια!

Το βούρτσισμα, η χρήση νήματος, η χρήση του στοματικού διαλύματος και η τακτική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγιεινή των δοντιών, αλλά είναι σημαντικό να μην παραβλέπονται και οι συνέπειες μιας μη σταθερής δίαιτας για τα δόντια σου.

Και παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι τρόφιμα και ποτά, όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα γλυφιτζούρια και η σοκολάτα βλάπτουν τα δόντια, υπάρχουν και άλλες καθημερινές τροφές, στις οποίες δεν πάει με τίποτα το μυαλό σου, που κάνουν μεγάλη ζημιά στα δόντια

Ας δούμε ποια είναι αυτά, σύμφωνα με έρευνα της Αυστραλιανής Οδοντιατρικής Ένωσης:

Εσπεριδοειδή

Αναμφίβολα, η κατανάλωση εσπεριδοειδών κάνει καλό στην υγεία, όμως δεν είναι καθόλου καλή για τα δόντια σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών. Μάλιστα, συστήνουν να προτιμάς ένα μήλο ή μια μπανάνα, τα οποία περιέχουν λιγότερο κιτρικό οξύ.

Σάλτσα ντομάτας

Εάν πιστεύεις ότι η κατανάλωση ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας δεν κρύβει κάτι το ανησυχητικό κάνεις μεγάλο λάθος. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε σάλτσα με βάση την ντομάτα κάνει κακό στα δόντια, μιας και είναι ιδιαίτερα όξινη. Ειδικά οι κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι ακόμα πιο όξινες σε σχέση με τις κανονικές. Εάν θέλεις να κάνεις τα ζυμαρικά σου πιο υγιεινά για τα δόντια σας, επίλεξε σάλτσες με φυσική βάση ελαιόλαδου.

Ποπ κορν

Οι ειδικοί επισημαίνουν παράλληλα ότι και τα σκληρά – τραγανά τρόφιμα ασκούν μεγάλη πίεση στα δόντια σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σπάσουν.

Ένα τέτοιο φαγητό ανάμεσα σε αυτά είναι το ποπ κορν, το οποίο μπορεί συχνά να περιέχει σπόρους που δεν έχουν «σκάσει» και οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα δόντια σου να σπάσουν. «Υψηλού κινδύνου» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τα καραμελωμένα ποπ κορν.

Παγάκια

Εξίσου επικίνδυνος «εχθρός» των δοντιών σου είναι και τα παγάκια, που μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμό τους, ειδικά σε περίπτωση που έχεις κάποια σφραγίσματα. Στην περίπτωση αυτή απόφυγε το να μασήσεις ή ακόμα και να πιπιλίσεις παγάκια.

Τουρσί

Μεγάλη ζημιά κυρίως στα ούλα κάνουν οι τροφές τουρσί. Ελιές, πίκλες κλπ. μπορεί να κάνουν καλό στη λειτουργία του εντέρου, όμως είναι βλαβερά για τα ούλα και τα δόντια γενικότερα. Καρότα και χούμους μπορούν να αντικαταστήσουν αυτή την αγαπημένη σου διατροφική πίεση.

Αλκοόλ

Σημαντική ζημιά στην υγιεινή των δοντιών σου κάνει και το αλκοόλ. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να προστατεύσεις το σμάλτο των δοντιών σου, εάν πίνεις:

  • Βάλε αρκετά παγάκια στο ποτήρι για να αυξήσεις την περιεκτικότητά του σε νερό
  • Πίνε νερό αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Μάσα υγιεινές σκληρές τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, όπως καρύδια, καρότα και σέλινο.
  • Μάσα μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Περίμενε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στοματική υγιεινή: Μπορεί το άμυλο να καταστρέψει τα δόντια μας;

Παιδική στοματική υγιεινή: Πώς να φροντίσετε τα πρώτα του δοντάκια;

Η στοματική υγιεινή στην εφηβεία: Πώς θα έχει το παιδί σου ωραίο χαμόγελο και γερά δόντια

Σχετικά άρθρα