Περνώ και μόνη μου καλά: Ξεπεράστε τον χωρισμό “ξεγελώντας” τον εαυτό σας…

«Περνώ και μόνη μου καλά». Πείτε το δυνατά και προσπαθήστε να το πιστέψετε κι αν δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Ένας χωρισμός πάντα είναι δύσκολος και πονάει, όμως δεν ωφελεί να περάσετε μέρες ολόκληρες κλαίγοντας για την αγάπη σας που πέρασε και χάθηκε, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως όλα βασίζονται στην άρνηση τύπου «Είμαι μια χαρά, σε ξεπέρασα».

Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο εξέτασε το νευρολογικό και συμπεριφορικό αποτέλεσμα που είχε αυτή η placebo διάθεση σε ανθρώπους που είχαν περάσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έναν επώδυνο χωρισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες, αρχικά καλών τους φίλων τους ίδιου φύλου και έπειτα των πρώην τους, καθώς οι επιστήμονες τους έδιναν παράλληλα κάποιο ερέθισμα έντονης θερμότητας το ένα τους χέρι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες έκανα ένα μικρό διάλειμμα όπου οι επιστήμονες τους έδωσαν ένα ρινικό σπρέι. Στους μισούς είπαν ότι ήταν ένα «ισχυρό αναλγητικό αποτελεσματικό στη μείωση του συναισθηματικού πόνου», ενώ το άλλο μισό του είπαν ότι ήταν μόνο αλατούχο διάλυμα (placebo). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη μηχανή απεικόνισης εγκεφάλου. Τότε οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που βρίσκονταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, βρέθηκαν να αισθάνονται λιγότερο πόνο και να αισθάνονται καλύτερα συναισθηματικά, ενώ ο εγκέφαλός τους ανταποκρίθηκε διαφορετικά όταν είδαν την εικόνα του πρώην τους.

«Και μόνο το γεγονός ότι κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και ασχολείσαι με κάτι που σου δίνει ελπίδα, μπορεί να έχει αντίκτυπο» λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Λεόνι Κομπάν. «Κάνοντας οτιδήποτε πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, πιθανώς θα μας βοηθήσει στ’ αλήθεια να νιώσουμε πιο καλά». Έτσι, όταν πρόκειται να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, αντί να μένουμε ξύπνιοι όλη νύχτα και να παρακολουθούμε τους/τις πρώην μας στα social media, μάλλον είναι καλύτερη ιδέα το να κάνουμε κάτι άλλο, που μπορεί να μας ξεγελάσει και να μας κάνει να νιώσουμε πως προχωράμε μπροστά, έστω κι αν αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.

Πηγή: doctv.gr

Σχετικά άρθρα