Ποιο λαχανικό σε προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού;

Οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών καθημερινά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και ειδικά επιθετικών μορφών της νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, διαπιστώθηκε ότι είχαν σημαντική σχέση με τον χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ ανέλυσε στοιχεία από διατροφικά ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει ανά τέσσερα χρόνια οι συμμετέχουσες στη μελέτη Nurses’ Health Study (88,301 γυναίκες) και την Nurses’ Health Study II (93,844 γυναίκες), ενώ συνεκτίμησαν και παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν 2,5 μερίδες και λιγότερες.

Για να δουν αν τα οφέλη φρούτων και λαχανικών διέφεραν μεταξύ των διαφόρων υπο-τύπων καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες έκαναν ανάλυση βάσει των ορμονικών υποδοχέων του όγκου και τον μοριακό υπό-τύπο. Και διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο των πιο επιθετικών ER-αρνητικών, HER2-εμπλουτισμένων όγκων και των αυτών που έμοιαζαν με τους βασικούς καρκινικούς όγκους του μαστού.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν σχετίσει τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν έχει σχέση τελικά με τις φυτικές ίνες, αλλά άλλα συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Πηγή: in.gr


Σχετικά άρθρα