“Είχα επαφή με το αγόρι μου και δεν πρόλαβε να τραβηχτεί… Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης”;

Εχθες έκανα έρωτα με το αγόρι μου χωρίς προφυλακτικό και εκείνο δεν πρόλαβε να τραβηχτεί τελείως και τελείωσε λίγο μέσα μου. Μπορείτε να μου προτείνεται κάτι να κάνω γιατί έχω αγχωθεί;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Είναι γνωστό ότι μια “επικίνδυνη” ερωτική συμπεριφορά μπορεί να καταλήξει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη κρύβει κινδύνους. Η μέθοδος που ακολουθείτε ονομάζεται διακεκομμένη συνουσία. Είναι μια από τις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης, η οποία όμως έχει ποσοστό αποτυχίας περίπου 38% !!! Συνεπώς είναι μια μέθοδος αντισύλληψης με πολύ “φτωχά” αποτελέσματα και θεωρείται αναξιόπιστη.

Όσο αφορά την πρόσφατη επαφή, καλό είναι να μιλήσετε με κάποιο γυναικολόγο και αφού υπολογίσετε τον κύκλο σας,  να δείτε αν βρισκόσασταν σε γόνιμες ημέρες ή όχι. Αν βρισκόσαστε σε γόνιμες ημέρες, καλό είναι να πάρετε το “χάπι της επόμενης ημέρας”. Προσοχή όμως, αυτό το χάπι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μόνιμη και σταθερή μέθοδος αντισύλληψης. Επίσης, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται όσο η λήψη του απομακρύνεται χρονικά από τη συνουσία.

Καλό είναι λοιπόν να βρείτε κάποιο γυναικολόγο που να ασχολείται με θέματα αντισύλληψης και να βρείτε μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, που να ταιριάζει με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σας.

Αν έχετε σταθερό κύκλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω link για να δείτε κατά προσέγγιση αν ήσασταν σε γόνιμες μέρες.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paediatric-Adolescent Gynaecology

Σχετικά άρθρα