Σούσι: Πόσο ασφαλές είναι για τον οργανισμό;

Το σούσι είναι μια διατροφική… μόδα που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί για τα καλά και στη χώρα μας με πολλούς φανατικούς φίλους που το θεωρούν μια απίστευτη γευστική απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο στιγμές γαστρονομικής χαράς!

Εάν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που συνδυάζουν την βραδινή τους έξοδο, κι όχι μόνο, με μια επίσκεψη σε ένα σούσι μπαρ, σίγουρα θα έχεις μπει στη διαδικασία να αναρωτηθείς πόσο σούσι είναι καλό για τον οργανισμό να καταναλώνεις την εβδομάδα και πότε μπορεί να ξεφύγεις και να προκαλέσεις πιθανή ζημιά στην υγεία σου.

Οι ειδικοί, λοιπόν, τα έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να απαντήσουν αυτοί στο ερώτημα αυτό.

Τι είναι το σούσι;

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι ακριβώς είναι το σούσι. Πρόκειται για παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που έχει ως βάση το ξιδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά, που αποκαλούνται νέτα. Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. Το κρέας χωρίς το ρύζι λέγεται σασίμι (sashimi). Το σασίμι είναι κυρίως από κρέας τόνου και σολομού. Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

Από μια πρώτη ματιά, λοιπόν, το σούσι φαίνεται αρκετά υγιεινό μιας και είναι ένα γεύμα που περιέχει φύκια, ψάρι, ρύζι και λαχανικά, καλύπτοντας όλες τις διατροφικές σου ανάγκες.

Λόγω του ωμού ψαριού που χρησιμοποιείται στην Παρασκευή του σούσι, ένας βασικός λόγος ανησυχίας είναι τα επίπεδα σε υδράργυρο που υπάρχουν σε αυτό. Είναι μια απόλυτα λογική ανησυχία, καθώς εφόσον ο οργασνιμός προσλάβει υψηλότερα του κανονικού επίπεδα σε υδράργυρο, τότε εκδηλώνεται με ζαλάδες, ναυτία, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, καθώς και πλήρη κατάρρευση του ζωτικών σου οργάνων.

Πόσο μπορείς να φας;

Όπως επισημαίνεται, πάντως, δεν έχουν όλα τα ψάρια που χρησιμοποιούνται τα ίδια επίπεδα σε υδράργυρο. Όσο πιο ψηλά στη διατροφική αλυσίδα είναι ένα ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει, οπότε και δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προτεινόμενη συχνότητα για να φάει σούσι κανείς είναι μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, με τον σολωμό, τη γαρίδα, το χέλι και το καβούρι να κρίνονται «αθώα» αναφορικά με τον υδράργυρο που περιέχουν.

Χονδρικά, επισημαίνεται ότι ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώσει δύο με τρία σούσι ρολς την εβδομάδα, που υπολογίζονται περίπου σε 10 – 15 κομμάτια.

Τι να προσέχουν οι έγκυοι

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι έγκυοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνουν σούσι και κατ’ επέκταση ωμό ψάρι, καθώς είναι πολύ πιθανό να δηλητηριαστούν οι ίδιες, αλλά και το έμβρυο. Επίσης, γυναίκες που θηλάζουν σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να τρώνε σούσι. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα