Πώς η κάνναβη επηρεάζει την μνήμη μας;

Η μακροχρόνια χρήση είτε ινδικής κάνναβης, είτε σκευασμάτων με βάση την ινδική κάνναβη εξασθενεί τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurochemistry.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και της Λισαβόνας διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί για μακρό χρονικό διάστημα σε ινδική κάνναβη είχαν «σημαντικές εξασθενήσεις της μνήμης και δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα γνωστά από τα καινούρια αντικείμενα».

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι η κατάχρηση ινδικής κάνναβης, σε τακτική βάση, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στα κανναβινοειδή.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε λοιπόν τις επιπτώσεις του κανναβινοειδούς σκευάσματος WIN 55,212-2 σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση εξασθενούσε τη μνήμη και τη μάθηση.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι εξασθενούσε τη λειτουργία σε εγκεφαλικές περιοχές που θεωρούνται σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη και παρενέβαινε στην επικοινωνία μεταξύ των περιοχών αυτών.

Όπως εξηγεί ο Δρ Νηλ Ντοσον από το Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ «η μελέτη αυτή προσφέρει πολύτιμα νέα στοιχεία για τον τρόπο που η μακροχρόνια έκθεση στα κανναβινοειδή επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο. Η κατανόηση των μηχανισμών αυτών είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης».

Παραδέχεται πάντως ότι οι θεραπείες με βάση την κάνναβη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων, όπως η ψύχωση και η πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που ζουν με τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Η καθηγήτρια Ανα Σεμπαστιάο από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας συμπληρώνει ότι «η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρατεταμένη χρήση κανναβινοειδών, όταν δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το ίδιο σκεύασμα μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στην επιληψία ή την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά προκαλεί ανισορροπίες στα υγιή άτομα».

Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X