Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Πανελλήνιες: Αν περάσω σε σχολή μακριά από το σπίτι μου, φοβάμαι να αφήσω πίσω τους γονείς μου…
lipimeno koritsi

Η 18χρονη Πόπη ρωτά

Πανελλήνιες: Αν περάσω σε σχολή μακριά από το σπίτι μου, φοβάμαι να αφήσω πίσω τους γονείς μου…

Φέτος έδωσα Πανελλήνιες και δυστυχώς δεν τα πήγα αρκετά καλά. Οι σχολές που πιάνω είναι μακριά από το σπίτι το πατρικό μου . Εγώ μένω Θεσσαλονίκη και η σχολή που μου άρεσε και έχω σαν πρώτη πλέον επιλογή είναι στην Ρόδο. Το θέμα μου είναι το εξής και η μεγαλύτερή αδερφή μου σπουδάζει μακριά από το πατρικό (Μυτιλήνη) και εμένα μου είναι δύσκολο να αφήσω πίσω τους γονείς μου και ιδιαίτερα την μητέρα μου γιατί πιστεύω ότι της είναι δύσκολο να το διαχειριστεί τόσο αυτή όσο και εγώ . Για παράδειγμα έχω φοβίες του τύπου ότι θα γίνει κάτι  (κούφια η ώρα που το ακούει ).

Και εγώ δεν θα μπορώ να είμαι άμεσα κοντά στην οικογένεια μου. Από την μια σκέφτομαι να ξαναδώσω Πανελλήνιες  ώστε και να πιάσω την σχολή που πραγματικά ήθελα  και ταυτόχρονα να προσπαθήσω να είμαι πιο κοντά στο σπίτι μου. Από την άλλη την χρονιά που μας πέρασε πιέστηκα αρκετά με το διάβασμα και δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το ξανακάνω όλο αυτό, ιδίως τώρα που όλοι μου οι φίλοι θα σπουδάζουν και εγώ θα μείνω μόνη μου πίσω. Γενικά είμαι κοινωνικό άτομο δεν φοβάμαι να φύγω από το σπίτι (πάω κατασκήνωση 22 μέρες μακριά από τους γονείς κτλ) αλλά τώρα τελευταία με έχει πιάσει αυτό το  άγχος το ότι εγώ θα πάω κάπου μακριά και αν γίνει κάτι εγώ δεν θα μπορώ να είμαι άμεσα εκεί .

Τι μου προτείνετε; Έχετε να με συμβουλεύετε κάτι πάνω σε αυτό;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω σε μια σύντομη απάντηση στο e-mail μου.

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Θα μπορούσες να ξαναδώσεις Πανελλήνιες τόσες φορές όσες χρειαστεί για να μπεις στη σχολή που επιθυμείς και είναι κοντά στο σπίτι σου. Η μητέρα σου τότε θα είναι ευχαριστημένη που θα έχει τη μικρή της κόρη μαζί της. Ύστερα να εργαστείς στην πόλη σου, να παντρευτείς, να κάνεις δική σου οικογένεια και να μένεις δίπλα στους γονείς σου. Η μητέρα σου θα σε βοηθάει κρατώντας σου τα παιδιά κι εσύ θα είσαι ήσυχη πως ότι κι αν τους συμβεί, θα τρέξεις γρήγορα κοντά τους. Κι έτσι οι επιλογές σου και η ζωή σου, θα έχουν καθοριστεί από την αγωνία μήπως πάθουν κάτι οι δικοί σου κι εσύ θα βρίσκεσαι μακριά τους.

Η περίοδος που τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι για σπουδές είναι δύσκολη για τους γονείς που “αποπαιδώνουν”. Σηματοδοτεί πως τα παιδιά μεγαλώνουν. Έχουν τη δική τους ζωή και κάνουν τις δικές τους επιλογές που δεν συμφωνούν πάντα με αυτές των γονιών τους. Ενηλικιώνονται και πια δεν έχουν ανάγκη τους γονείς τους όπως όταν ήταν παιδιά ή ακόμα και έφηβοι. Οι γονείς τότε συχνά βιώνουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς κι αυτό τους κάνει να νιώθουν δύσκολα. Βλέπουν τους εαυτούς τους να μεγαλώνουν και να περνούν σε δεύτερη μοίρα στη ζωή των παιδιών τους. Μπορεί να αισθάνονται πως δεν είναι χρήσιμοι πια κι αυτό τους φέρνει από στενοχώρια έως πολύ δυσκολότερα συναισθήματα.

Ο φόβος σου πως κάτι θα πάθουν οι γονείς σου όσο θα είσαι μακρυά τους δεν είναι τυχαίο που εμφανίστηκε τώρα που χρειάζεται να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Όπως λες είσαι πολύ κοινωνικό άτομο και δεν φοβάσαι να μείνεις μόνη σου μακρυά από τους δικούς σου. Η αδελφή σου πρόλαβε κι έφυγε πρώτη από το σπίτι. Πως λοιπόν να φήσεις τη μητέρα σου μόνη της, όταν μάλιστα φοβάσαι ότι δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί;

Καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να αποφασίσεις κι αισθάνεσαι άσχημα να φύγεις κι εσύ και να αφήσεις μόνους τους γονείς σου. Ωστόσο, αυτή είναι η δική σου ευκαιρία για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αφήνουμε πίσω μας αγαπημένα πρόσωπα, αλλά η ζωή μας προκαλεί συνεχώς κι εσύ είσαι στην ηλικία που τώρα ξεκινάς να τη ζήσεις. Αν έχεις πάντα στο νου σου πως μπορεί να πάθουν κάτι κι εσύ δεν θα είσαι κοντά τους, σκέψου πόσα πράγματα μπορεί να χάνεις επειδή δεν μπορείς να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Ο ρόλος των γονιών είναι να απομακρυνόμαστε κάποια στιγμή από τη ζωή των παιδιών μας και να φεύγουμε από τη ζωή όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος μας. Είναι σαν να θέλεις να πας κόντρα σ’ αυτό. Και τελικά κόντρα στη ζωή.  Βέβαια, αν ζορίζεσαι να αποφασίσεις μπορείς πάντα να μείνεις κοντά τους και να κάνεις αυτό που σε κάνει εσένα να νιώθεις καλύτερα.. Μπορείς ακόμα να γραφτείς στη σχολή στη Ρόδο για να μην την χάσεις και να αποφασίσεις τι θέλεις στο μεταξύ.

Ό,τι κι αν αποφασίσεις, σκέψου ότι για τη δεδομένη στιγμή και με αυτές τις συνθήκες έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Η ζωή είναι μπροστά σου και θα έχεις κι άλλες ευκαιρίες να τη ζήσεις όπως εσύ ονειρεύεσαι.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]