Θέλω να προχωρήσω με το αγόρι μου αλλά η μάνα μου θεωρεί ότι πρέπει να περιμένω μέχρι τα 18. Τι να κάνω;

Είμαι 16 ετών και είμαι με ένα παιδί εδώ και 2 μήνες. Δεν σκέφτομαι σε καμία περίπτωση να προχωρήσω από τώρα μαζί του, απλά σκέφτομαι το μετά. Η μητέρα μου είναι κάθετη, δεν θεωρεί σωστό να προχωρήσει κάποιος πριν τα 18. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πριν τα 18 θα νιώσω έτοιμη με αυτό το παιδί και θα θελήσω να κάνω μαζί του περισσότερα πράγματα. Αυτός είναι 18, μόλις τελείωσε το λύκειο. Εγώ τώρα θα πάω Δευτέρα λυκείου. Σκέφτομαι να μην της το πω όταν θα γίνει και να απευθυνθώ σε κάποιον άλλον όπως κάποια θεία μου.

Δυστυχώς δεν έχω αδέλφια για να βοηθήσουν. Η μητέρα μου ολοκλήρωσε μετά τα 20 μαζί με τον πατέρα μου όπου είναι μαζί μέχρι και σήμερα. Θέλω να της μιλάω για εμένα, αλλά ξέρω ότι όταν νιώσω έτοιμη, δεν θα είναι το κατάλληλο άτομο για να του μιλήσω. Τι μου προτείνετε;

Επίσης σκέφτομαι και τη σχέση μου, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι με το ζόρι ή επειδή θα φοβάμαι ότι θα τον χάσω. Αλλά δεν είναι λίγο άσχημο να περιμένουμε μέχρι τα 18 ενώ είμαι έτοιμη, μόνο και μόνο για να το δεχτεί η μαμά μου; Αυτός λογικό θα είναι να μην περιμένει γιατί θα φτάσει 22 χρονών.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Νομίζω πως αυτό που αναφέρει η μητέρα σου για την ηλικία των 18 είναι περισσότερο τυπικό, καθώς μετά τα 18 σηματοδοτείται η τυπική ενηλικίωση σου,οπότε βάση αυτού έχει αυτήν την άποψη. Σίγουρα αν η μητέρα σου μάθει περισσότερα για τη σχέση και το παιδί με το οποίο είσαι μαζί να είναι περισσότερο διαλλακτική. Το γεγονός ότι θέλεις να της μιλάς για σένα όπως αναφέρεις είναι κάτι που μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και άνεση μεταξύ σας και έτσι κι εκείνη θα σε εμπιστευτεί περισσότερο στις επιλογές σου.

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να πεις και στην μητέρα σου είναι πως αν προχωρήσεις αυτό θα γίνει τη στιγμή που εσύ θα νιώθεις έτοιμη και συναισθηματικά διαθέσιμη γι αυτό και δεν θα είναι προϊόν πίεσης η ολοκλήρωση της σχέσης σου ώστε να μην την βιώσεις κι εσύ ως δυσάρεστο.

Οι περισσότερες επιστημονικές απόψεις συντείνουν πως η καλύτερη περίοδος για να έχει μια έφηβη την πρώτη της σεξουαλική επαφή είναι μεταξύ 17-19 ετών,οπότε και είναι πιο έτοιμη συναισθηματικά και βιολογικά.

Οπότε το 18 που θέτει η μητέρα σου ως όριο είναι ο μέσος όρος αλλά το να υπάρχουν αποκλίσεις είναι κάτι που δεν είναι κακό και από τη στιγμή που κι εσύ καταλαβαίνεις ότι πλησιάζει αυτή η στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αφού το συζητήσεις με κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης και αφού σιγουρευτείς πως το αγόρι σου είναι το κατάλληλο πρόσωπο.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα