Εφηβεία: Πιέζομαι από παντού, έχω νεύρα και κλαίω με το παραμικρό. Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Είμαι έφηβη και σαν κάθε έφηβο έχω νεύρα… Τον τελευταίο καιρό νιώθω πολλή πίεση από παντού και δεν είμαι καθόλου ήρεμη. Ξεσπάω στους άλλους και δεν ελέγχω τον εκνευρισμό μου…  Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες ξεσπούσα με το παραμικρό σε κλάματα…

Πώς μπορώ να ηρεμήσω, να ελέγξω τα νεύρα μου και να μην είμαι αρνητική;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Δηλαδή θέλεις ενώ πιέζεσαι από παντού, εσύ να παραμένεις ήρεμη, να μην εκνευρίζεσαι και να μην είσαι αρνητική. Φαίνεται πως δεν σου περνάει από το μυαλό πως αυτό είναι ουτοπικό. Κανείς δεν καταφέρνει αυτό που ζητάς, εκτός κι αν είναι ο Δαλάϊ Λάμα.

Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και οι μεταπτώσεις στη διάθεση, ο εκνευρισμός, η μελαγχολία, ο θυμός, είναι μερικά χαρακτηριστικά της.

Ίσως αισθάνεσαι πως έχεις μεγαλώσει, οι άλλοι δεν το βλέπουν, σου φέρονται σαν να είσαι ακόμα παιδί κι αυτό σε θυμώνει. Μπορεί να νιώθεις πίεση για το σχολείο, ή για κάποιο αγόρι που σου αρέσει και δεν ανταποκρίνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθείς καλύτερα είναι το μοίρασμα. Μοιράσου τους προβληματισμούς σου πρώτα απ’ όλα με τις φίλες σου. Σίγουρα έχουν περάσει ή περνούν κάτι αντίστοιχο και μπορούν να σε καταλάβουν.

Είναι σημαντικό να μιλήσεις στους γονείς σου και να τους δώσεις να καταλάβουν ότι σε πιέζουν. Χρειάζεται ωστόσο πρώτα να έχεις εσύ καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που σε πιέζει. Ίσως να ζητήσεις να σε αφήνουν περισσότερο ελεύθερη, ανάλογα με την ηλικία σου. Μίλησέ τους με παραδείγματα κι όχι γενικόλογα.

Δηλαδή τη στιγμή που συμβαίνει κάτι κι αισθάνεσαι πιεσμένη πες το εκείνη την ώρα. Θύμισέ τους πως κι εκείνοι υπήρξαν έφηβοι κάποτε και αισθάνονταν όπως κι εσύ. Πως κι εκείνοι θα θέλανε να είχανε γονείς που να τους καταλαβαίνουν και να μην τους καταπιέζουν.

Τέλος, συμφώνησε μαζί τους να αναλάβεις κάποια ευθύνη στην οποία θα μπορείς να ανταποκριθείς. Έτσι θα καταλάβουν ότι μεγαλώνεις και γίνεσαι υπεύθυνη και τότε θα μπορέσεις να ζητήσεις για αντάλλαγμα περισσότερη ελευθερία.

Σχετικά άρθρα