Σπουδάζω και δουλεύω και χρωστάω πολλά μαθήματα. Πώς θα καταφέρω να πάρω πτυχίο σε ένα χρόνο;

Καλησπέρα,είμαι 22 ετών και αντιμετωπίζω μεγάλο θέμα με τα χρωστούμενα μαθήματα της σχολής μου. Χρωστάω συνολικά 25 και είμαι στο 5ο έτος,θεωρητικά θα έπρεπε να πάρω πτυχίο. Όμως το γεγονός ότι δούλευα με πήγε πολύ πίσω. Ευτυχώς δεν μένω σε άλλη πόλη γιατί θα είχα ένα ακόμα άγχος. Ομως νιώθω πολύ απογοητευμένη και άχρηστη. Στόχος μου είναι το 19 να πάρω πτυχίο και να κάνω περήφανη εμένα και τους γονείς μου. Όμως πώς θα τα καταφέρω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Νιώθεις άχρηστη επειδή εργάζεσαι και σπουδάζεις ταυτόχρονα; Ξέρω φοιτητές που κοντεύουν τα τριάντα, δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο, δεν εργάζονται και δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μήπως έχεις βάλει πολύ υψηλούς στόχους για τον εαυτό σου; Είναι πάρα πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό να κάνεις όνειρα και να έχεις φιλοδοξίες. Όμως τους στόχους μας πρέπει να μπορούμε να τους πετύχουμε εύκολα. Αν δεν μπορείς να τους φτάσεις είναι σίγουρο πως θα είσαι μονίμως απογοητευμένη. Δεν χρειάζεται να κάνεις πράγματα για τους άλλους για να πάρεις αναγνώριση. Οι γονείς σου είναι ήδη περήφανοι που σε έχουν κόρη. Η αναγνώριση έρχεται από μέσα μας κι όχι απ’ έξω. Είναι σημαντικό τα πράγματα που κάνεις να τα κάνεις για σένα, γιατί σου δίνουν νόημα. Γι’ αυτό και τα επέλεξες. Και είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας όταν τα πετυχαίνουμε.

Σπουδές και μαζί εργασία είναι ήδη δύσκολο να συνδυαστούν. Όχι ακατόρθωτο, αλλά σίγουρα θα ήταν ευκολότερο αν είχες να ασχοληθείς με ένα από τα δύο. Χρειάζεται γι αυτό μια πολύ καλή οργάνωση.  Εκτός από τα Σαββατοκύριακα που θα αφιερώνεις περισσότερο χρόνο, αποφάσισε ότι θα διαβάζεις κάθε μέρα λίγες ώρες. Ίσως να κλέψεις μισή ή μια ώρα από τον ύπνο σου και να περιορίσεις τις εξόδους σου, χωρίς όμως να στερηθείς τη διασκέδασή σου, γιατί τότε θα περάσεις στο άλλο άκρο. Είναι σημαντικό να βγαίνεις για να χαλαρώνεις, έχοντας πάντα στο μυαλό σου το στόχο σου. Κάνε ένα πλάνο για το πόσα μαθήματα θέλεις να δίνεις σε κάθε εξεταστική και σκέψου πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο σου. Αν δεν βγαίνει αυτό που σκέφτεσαι μην απογοητευτείς. Μπορείς πάντα να το αλλάξεις. Ένα-δύο χρόνια πάνω ή κάτω δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Είσαι μόλις 22 ετών κι έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Βάλε τα εύκολα μαθήματα στην αρχή και στο τέλος του πλάνου σου και κράτησε τα δύσκολα όταν θα έχεις ξεκινήσει για τα καλά το διάβασμα. Τα εύκολα μαθήματα στην αρχή του πλάνου σου θα σου δώσουν ώθηση να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα. Κι όταν θα έχεις πια κουραστεί, δεν θα χρειάζεται να κάνεις τον ίδιο κόπο και για τα τελευταία. Θυμήσου πως τους μικρούς και εφικτούς στόχους μπορείς να τους πετύχεις ευκολότερα. Έτσι θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου κι αυτό θα σου δώσει δύναμη κι αισιοδοξία για να συνεχίσεις κι όχι μόνον τώρα με το διάβασμα για το πτυχίο σου, αλλά για όλη σου τη ζωή.

Σχετικά άρθρα