Ιστορίες βγαλμένες από τις φλόγες – Τα 9χρονα κορίτσια, ο ήρωας γιατρός, η Χρύσα Σπηλιώτη και το ζευγάρι που έμεινε μαζί ως το τέλος…

Καθώς απομακρυνόμαστε από την καταστροφή της Δευτέρας τρομερές ιστορίες ξεπηδούν από τους ανθρώπους που γλίτωσαν τελευταία στιγμή από τις φλόγες, από άλλους που ριψοκινδύνεψαν για να σώσουν συγγενείς όπως επίσης και από ανθρώπους που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν μία απάντηση για τους αγνοούμενους οικείους τους.

Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς ανεβαίνει ενώ αγνοούμενοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Πίσω από το κάθε θύμα αλλά και κάθε αγνοούμενο υπάρχει μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε την αυτοθυσία που έδειξαν κάποιοι άνθρωποι που αψήφησαν τις φλόγες προκειμένου να βοηθήσουν, την αλληλεγγύη που έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και εκτιμήσουμε τους πυροσβέστες που δουλεύουν ασταμάτητα για να σβήσουν οι εστίες.

Πάμε να δούμε κάποιες από τις αμέτρητες ιστορίες των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δέχτηκαν ένα χαστούκι από τις πυρκαγιές της Δευτέρας.

Τα 9χρονα δίδυμα που σώθηκαν από τη φωτιά αλλά αγνοούνται

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που βιώνει η οικογένεια Φιλιππόπουλου. Για κακή τους τύχη τη Δευτέρα οι γονείς του Γιάννη Φιλιππόπουλου ξεκίνησαν μαζί με τις δίδυμες κόρες του για τη Νέα Μάκρη όπου είχαν το εξοχικό τους. Η τελευταία επικοινωνία με τους γονείς του ήταν στις 18:20 όταν έφταναν στο σταυροδρόμι της Ραφήνας που οδηγεί στο λιμάνι. Καθώς γονείς και παιδιά αγνοούνταν το επόμενο βήμα ήταν να τους αναζητήσουν σε νοσοκομεία, να ρωτήσουν την αστυνομία, το ΕΚΑΒ , το 166. Αφού τίποτα από αυτά δεν τους οδήγησε στα παιδιά τους η πυροσβεστική τους κατεύθυνε στο νεκροτομείο στο Γουδί όπου έπρεπε να αφήσουν το DNA τους για να γίνει η ταυτοποίηση με τις σωρούς. Κι ενώ οι ελπίδες στέρευαν ο Γιάννης Φιλιππόπουλος και η γυναίκα του τυχαία είδαν τις κόρες τους στα πλάνα ενός δελτίου ειδήσεων να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρονταν με ιδιωτικά πλοία και πλωτά του Λιμενικού διασωθέντες που είχαν καταφύγει σε παραλίες στο Μάτι. Ύστερα από την ανάλυση που έγινε στα εν λόγο πλάνα για μεγαλύτερη ευκρίνεια οι γονείς δηλώνουν σίγουροι ότι πρόκειται για τα δικά τους 9χρονα κοριτσάκια. Ωστόσο τα ονόματά τους δεν βρίσκονται στην καταγραφή των διασωθέντων.

Ερωτηματικά γέννησαν οι δηλώσεις που έκανε ο καπετάνιος που μετέφερε ανάμεσα σε άλλους και τα δίδυμα κορίτσια. Ο καπετάνιος του αλιευτικού ανέφερε πως την νύχτα της τραγωδίας πρώτα διέσωσε τρεις γυναίκες και μετά στο πλοίο του μπήκαν τέσσερα παιδιά.
«Η τρίτη γυναίκα φώναζε συνεχώς τα “παιδιά μου, τα παιδιά μου” και μετά στο πλοίο επιβιβάστηκαν ακόμη τέσσερα κορίτσια », ανέφερε ο καπετάνιος.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως μπορεί να ήταν αφοσιωμένος στο να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε, αλλά όταν πλέον η βάρκα έφυγε από την ακτή, ο ίδιος ρώτησε τους συναδέλφους του για τα δύο δίδυμα

«Ρώτησα τους συναδέλφους μου αν αυτά τα κορίτσια ήταν της γυναίκας που κάθονταν δίπλα τους και μου απάντησαν ναι. Είχαν την εντύπωση πως συνοδεύονταν».

Έκκληση για πληροφορίες κάνουν οι γονείς και οι αρχές στους ανθρώπους που επέβαιναν στο ίδιο πλοίο ή εκείνους που μπορεί να υποδέχονταν τον κόσμο στο λιμάνι να επικοινωνήσουν είτε με την ελληνική αστυνομία στο100 , είτε με την πυροσβεστική στο 199 , είτε με το λιμενικό στο 108.

Οι τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν είναι από την ΕΛ.ΑΣ.. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται για τα παιδιά της οικογένειας Φιλιπόππουλου…Η αναζήτηση συνεχίζεται.

spiliwti-agnoeitai

Η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη ανάμεσα στους αγνοούμενους

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και η Χρύσα Σπηλιώτη. Η ηθοποιός βρισκόταν μαζί με τον άντρα της Δημήτρης Τουρναβίτη στο Μάτι. Το ζευγάρι ετοιμαζόταν να φύγει για διακοπές στην Άνδρο ωστόσο τους πρόλαβε η φωτιά. Όπως δηλώνει η πεθερά της Χρύσας Σπηλιώτη η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ζευγάρι ήταν το απόγευμα της Δευτέρας :
«Τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν όταν έφευγαν από το Μάτι. Τους πήρα τηλέφωνο να μάθω τι γίνεται. Και μου λέει σαστισμένος ο γιος μου “άσε μας μαμά, άσε μας φεύγουμε”. Αυτή ήταν η τελευταία φράση που άκουσα από τον Δημήτρη. Τελευταία επικοινωνία που είχα μαζί τους ήταν 6 παρά. Την ώρα που άρχισε η φωτιά. Η κόρη του ήταν αλλού» είπε η Ειράγδα Τουρναβίτη.

Το αυτοκίνητο της ηθοποιού βρέθηκε απανθρακωμένο στο Κόκκινο Λιμανάκι, κοντά στην περιοχή που βρέθηκαν οι 25 αγκαλιασμένοι νεκροί.

kaloghrou

Ο ήρωας γιατρός που βούτηξε στις φλόγες για να σώσει τον γιο του

 

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του μαιευτήρα – γυναικολόγου Ιωάννη Καλογήρου συνεργάτη του boro.gr. ο οποίος αψήφησε τις οδηγίες της πυροσβεστική και ρίχτηκε στη φωτιά για να σώσει τον γιο του και την κουνιάδα του με το νεογέννητο μωρό της. Ο ίδιος με ανάρτησή τους στο facebook περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη ριψοκίνδυνη απόφαση που πήρε που είχε ευτυχώς αίσιο τέλος.

Δείτε τη συγκλονιστική περιγραφή του:

«Σήμερα έκανα το ακατόρθωτο απεγκλώβισα από το Μάτι και το ξενοδοχείο Cabo Verde την κουνιάδα μου το νεογέννητο της και τον μικρό μου γιο!
Όταν η πυροσβεστική μου είπε μην πάτε θα καείτε τους έγραψα και πήγα μέσα από τις φωτιές… σπίτια καίγονταν παντού αμάξια αριστερά δεξιά όλα καμένα αλλά όταν ο γιος μου μου έλεγε στο κινητό 7 ετών πνίγομαι μπαμπά είπα τέλος τι κι αν καώ αν πεθάνει ο γιος η ζωή δεν θα έχει κανένα νόημα… βλακεία ΝΑΙ αλλά τα κατάφερα.
Καιγόταν όλη η περιοχή το ξενοδοχείο απ έξω, δεν υπήρχε ρεύμα και εξαερισμός… μπήκα μέσα στην κάπνα τους βρήκα σε άθλια κατάσταση τους έβαλα στο αμάξι… πάλι μέσα από τις φωτιές, ευτυχώς τα λάστιχα δεν πήραν φωτιά και σωθήκαμε! Φυσικά η πυροσβεστική ανύπαρκτη… αλλά το ηθικό δίδαγμα όταν σας λένε OΧΙ μην μασάτε… με πολύ αγάπη ένας ευτυχισμένος μπαμπάς!»

https://youtu.be/ibFRav8VRxk

Ο Γιώργος Τσαλίκης μιλάει για την τραγική ιστορία του 11χρονου Αντρέα

Δύσκολο να χωρέσει ο νους του ανθρώπου όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στο Μάτι… Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες για τη 13χρονη που φλεγόμενη έπεσε από τον γκρεμό για να σωθεί και σκοτώθηκε ακαριαία. Η ιστορία όμως της οικογένειάς της δεν σταμάτησε εκεί…Ο Γιώργος Τσαλίκης μας εξιστόρησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο instagram την σχέση του με την οικογένεια αλλά και όσα έμαθαν μετά την είδηση για τον χαμό της 13χρονης.

 

Δείτε την ανάρτησή του:

Αυτό το γλυκό παιδάκι ήταν ο Αντρεας … 11 χρονων Βρέθηκε απανθρακωμένος στην αγκαλιά του πατέρα του , ενώ η τραγική μητέρα είχε πριν βρει την κορούλα της , την αδερφη του Αντρέα 13 χρονων νεκρή (η οποια καιγόταν και πήδηξε στα βράχια από ύψος 10 μέτρων) και έψαχνε απεγνωσμένα από εχθές τον μικρούλη και τον άντρα της … Ο Αντρεας ήταν κολλητός του γιου των κουμπάρων μας κι έτσι μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για την οικογένεια , για τη δραματική αναζήτηση , για την ελπίδα που κάηκε κι αυτή όταν η τραγική μάνα αντίκρυσε όλο της τον κόσμο άψυχο μπροστά στα μάτια της … Τραγική ειρωνία … το σπιτι τους στο Μάτι από το οποίο έντρομοι έφυγαν για να σωθούν , είναι άθικτο … Αν μενανε μέσα στο σπιτι , θα γλιτώνανε .. Κάτι που με βαση τη λογική δεν έστεκε … Πόσες τέτοιες ιστορίες για τους ανθρώπους που έφυγαν τόσο σκληρά και άδικα θα ακούσουμε τις επόμενες ώρες , τις επόμενες μέρες …; Η σκέψη μου είναι συνεχως σε αυτή τη μάνα και μου στοιχειώνει το μυαλό σήμερα το βράδυ … Δε χωράει το μυαλό μου την κατάσταση που βρίσκεται αυτή η δυστυχη γυναίκα … Και πόσοι άλλοι σήμερα υποφέρουν και θα υποφέρουν .. Κάνω προσευχή για τις ψυχούλες των παιδιών και όλων όσων έφυγαν .. Για αυτούς που έμειναν πίσω να θρηνούν … Προσπαθώ να καταλάβω .. Γιατί ; Μιλάω με τον εαυτό μου να βρω μια απάντηση που θα δώσει μια ηρεμία μέσα μου … Δε βρίσκω .. Όλοι παιδιά θα ξεχαστούμε σε λίγο καιρό έτσι είναι η ζωη και η καθημερινότητα δυστυχώς … Κάποιοι όμως θα μείνουν με ανείπωτο πόνο στη ψυχή τους και στη ζωη τους … Για πάντα … Γιατί ;; ????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tsalikis (@tsalikisgiorgos) στις

Zevgari-irlandon-foties-anatoliki-attiki

Ήρθαν στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος αλλά…

Η Ζόε Χόλοχαν, δημοσιογράφος της Independent και ο Μπράιαν Ο Κάλαχαν-Γουέστροπ, διευθυντής HR, παντρεύτηκαν στην Ιρλανδία μόλις την περασμένη Πέμπτη έχοντας φτιάξει όνειρα για το μέλλον. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το γαμήλιο ταξίδι που επέλεξαν να γίνει στην Ελλάδα θα κατέληγε σε μία απερίγραπτη τραγωδία. Το ζευγάρι διέμενε σε ξενοδοχείο κοντά στο Μάτι. Όταν ξέσπασε η φωτιά στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο χωριστήκαν.
Η νεαρή δημοσιογράφος αργότερα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Ο μόλις για λίγες ημέρες σύζυγός της ωστόσο ακόμη αγνοείται… Δραματική έκκληση απευθύνει για τον εντοπισμό του συζύγου της ώστε να μπει τέλος στον εφιάλτη που ζει.

Μπορούσε να γλιτώσει αλλά έμεινε στο πλάι του συζύγου της…

Το μεγαλείο της αγάπης δείχνει η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που έμεινε μαζί μέχρι το τέλος… Ο 72χρονος οδοντίατρος Δημήτρης Κούκλας βρισκόταν στο σπίτι του στο Μάτι μαζί με τη σύζυγό του , τα εγγόνια του και την γυναίκα που είχαν να τους βοηθάει στο σπίτι. Εκείνος λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθεί. Καθώς ο κλοιός στένευε και η φωτιά πλησίαζε τα εγγόνια του φυγαδεύτηκαν μαζί με τη γυναίκα που είχανε στο σπίτι. Η σύζυγός του ωστόσο . παρόλο που είχε τη δυνατότητα να φύγει , επέλεξε να μείνει δίπλα του …ως το τέλος…

Δυστυχώς οι τραγικές ιστορίες που έζησαν και ζουν οι πυρόπληκτοι δεν έχουν τελειωμό. Κάποιες είναι δύσκολο να τις χωνέψει κανείς..Αλλά υπάρχουν και εκείνες που μας δείχνουν το μεγαλείο , την αυτοθυσία, την αγάπη , την αλληλεγγύη που μπορεί να δείξει ο άνθρωπος…

Σχετικά άρθρα