Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ευαίσθητη περιοχή μιας γυναίκας, δηλαδή ο κόλπος της είναι αναμφίβολα εκτεθειμένος σε διάφορα βακτήρια, μικρόβια και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχεις πόνους στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πόνοι στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες και είναι πιθανό να αποτελούν ένδειξη ακόμα και κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας που μπορείς να αντιμετωπίζεις.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος στην ευαίσθητη περιοχή.

Μυκητίαση

Μπορεί τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μυκητίασης να είναι η φαγούρα και το «κάψιμο» στην ευαίσθητη περιοχή, όμως δεν είναι σπάνιο να έχεις και πόνους, καθώς η μυκητίαση μπορεί να επηρεάσει και το εσωτερικό του κόλπου σου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου που θα προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ο έρπης, τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι δυνατό να προκαλέσει πόνο στον κόλπο σου. Ειδικά στην περίπτωση του έρπη δημιουργείται φλεγμονή η οποία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επίπονη, αλλά και να σου δημιουργήσει μόνιμες βλάβες.

Κολπική ξηρότητα

Η περίπτωση αυτή συνδέεται με την εμμηνόπαυση ή τα πρώτα σημάδια της. Και εδώ μπορεί να έχεις πόνο στην ευαίσθητη περιοχή, μιας και η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει τον βαθμό λίπανσης του κόλπου σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις πόνους. Ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία για το αντιμετωπίσεις.

Το πέος του συντρόφου σου

Εάν ο πόνος στον κόλπο σου εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το μέγεθος του πέους του συντρόφου σου. Ένα υπερμεγέθες πέος δεν είναι εύκολο να διεισδύσει τον κόλπο σου και είναι πολύ πιθανό κατά τη σεξουαλική επαφή να νιώθεις πόνο στην κοιλιά σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το πέος του καλού σου «χτυπάει» τον τράχηλό σου. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάστε να αλλάξετε στάση μήπως και το σεξ γίνει λιγότερο επώδυνο για σένα. Επίσης, μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε αρκετό λιπαντικό.

Aιδοιοδυνία

Είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ξανακούσει τον όρο αυτό. Πρόκειται για έναν χρόνιο κολπικό πόνο που δεν έχει κάποια ξεκάθαρη αιτία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 9% των γυναικών παγκοσμίως θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τον πόνο αυτό. Πάντως, γιατροί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα επισημαίνουν ότι ο πόνος αυτός μπορεί να προκληθεί από τη διείσδυση ή ακόμα και την προσπάθειά σου να βάλεις ταμπόν, με πιθανή αιτία κάποιον ερεθισμό στα νεύρα που βρίσκονται στον κόλπο και το άνοιγμα του αιδοίου.

Ενδομητρίωση

Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς δημιουργεί χρόνιες φλεγμονές καταστρέφοντας τον ιστό του ενδομητρίου που βρίσκεται στον κόλπο.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα