Επιστρέφεις στη δουλειά μετά την καραντίνα; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

«Θα προστατευόμαστε αν θεωρούμε ότι φέρουμε τον ιό και λαμβάνουμε μέτρα να μην τον μεταδώσουμε σε άλλους», τονίζει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η ίδια κφράζει την αισιοδοξία ότι «σίγουρα θα πάμε καλύτερα».

Και το δεύτερο κύμα- αν ενδεχομένως έρθει- δεν θα είναι επιθετικό διότι ξέρουμε να προφυλαχθούμε. «Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο έμπειροι σαν κοινωνία». Ας δούμε λοιπόν, τις οδηγίες για τη ρύθμιση της καθημερινότητας μας βήμα προς βήμα:

Όταν ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι

  • Παίρνουμε μαζί μας μάσκα, γάντια, αντισηπτικό.
  • Προτιμούμε να φοράμε ρούχα βαμβακερά που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Αν επιλέξουμε να μετακινηθούμε με ΜΜΜ, φοράμε μάσκα και γάντια. Και αν η εργασία μας είναι σχετικά κοντά, να προτιμήσουμε το περπάτημα.
  • Σε συνεννόηση με τον εργοδότη επιλέγουμε ωράριο που δεν κυκλοφορεί αρκετός κόσμος στα ΜΜΜ.

Όταν φτάνουμε στον χώρο εργασίας

  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.
  • Απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσουμε.
  • Αν εργαζόμαστε μόνοι, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Στην περίπτωση που είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να την φοράμε και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.

Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι

  • Βγάζουμε τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζουμε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήνουμε 2 – 3 μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει.
  • Δεν φοράμε τα ίδια ρούχα την επόμενη μέρα!
  • Τα ρούχα απολυμαίνονται ή μένοντας κρεμασμένα για 2-3 μέρες ή πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία ή σιδερώνονται με καυτό σίδερο.
  • Την τσάντα μας την αφήνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και αυτήν για δύο μέρες ή την περνάμε με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.
  • Τα παπούτσια τα αφήνουμε έξω από το σπίτι, αν όμως «μπουν» μέσα στο σπίτι τα απολυμαίνουμε και μετά καθαρίζουμε τα χέρια μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις μάσκες, ώστε να μην δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Συνδυαστικά πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Πώς φοράμε μάσκες από ύφασμα;

Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης. Αν έχουμε μάσκα υψηλής ποιότητας την φοράμε, ιδιαίτερα σε χώρους συγχρωτισμού, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους.

Αν όχι, χρησιμοποιούμε απλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου, από ένα μαντήλι ή μπλουζάκι, τα οποία πλένουμε και σιδερώνουμε με καυτό σίδερο. Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα, από οικιακά υλικά, είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η άλλη λύση, σύμφωνα με την κα Λινού, είναι μια διαφορετική μάσκα για κάθε μέρα, δηλαδή φοράμε μια μάσκα τη Δευτέρα και την ξαναφοράμε την άλλη Δευτέρα, διότι μετά από μια εβδομάδα απολυμαίνεται από μόνη της. Αν υγρανθεί η μάσκα (όπως αν βήξουμε ή αν φτερνιστούμε) δεν ωφελεί, και πρέπει να αλλαχτεί. Η μάσκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς τη φοράμε και πώς τη βγάζουμε. Απαραίτητο και εδώ, είναι το πλύσιμο των χεριών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η εκπληκτική τεχνική χαλάρωσης για να πεις «αντίο» στο άγχος!

Πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία μας μετά την καραντίνα; Αναλυτικός οδηγός προστασίας!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα