NASA: Βρέθηκε ο δεύτερος γαλάζιος πλανήτης μετά τη Γη

Αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το χρώμα ενός άλλου πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το άστρο του, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble της NASAκαι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοντινούς πλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αφού απέχει μόλις 63 έτη φωτός από τη Γη.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2005 από Γάλλους αστρονόμους που τον είδαν να κινείται μπροστά από το άστρο του, ωστόσο το γαλάζιο χρώμα του αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα, στο πλαίσιο παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο πλανήτης δεν είναι γαλάζιος επειδή έχει νερό. Ο HD 189733b είναι μεγαλύτερος από τον Δία και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο άστρο του (απόσταση 3,2 εκατ. χλμ), οπότε το έτος του διαρκεί μόνο 2,2 ημέρες.

Λόγω της μικρής απόστασης, η μια πλευρά του πλανήτη κοιτά μόνιμα το άστρο και αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 1.100 βαθμών Κελσίου, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται στο σκοτάδι.

Το 2007 οι αστρονόμοι δημιούργησαν έναν θερμικό χάρτη του πλανήτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά είναι 260 βαθμοί Κελσίου.

Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί πολύ γρήγορους ανέμους που κινούνται με ταχύτητα 7.200 χλμ/ώρα. Συγκριτικά, ένας τυφώνας κατηγορίας 5 κινείται με ταχύτητα 257 χλμ/ ώρα.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ιδιαιτερότητα του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι στον HD 189733b βρέχει γυαλιά, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το γαλάζιο χρώμα του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης δεν είναι γαλάζιος λόγω της αντανάκλασης του νερού, όπως συμβαίνει με τη Γη, αλλά επειδή η ατμόσφαιρά του περιέχει μικρά σωματίδια πυριτίου, τα οποία συμπυκνώνονται σε ένα σύννεφο και δημιουργούν καταιγίδες γυαλιού.

Επιπλέον τα σωματίδια πυριτίου διασκορπίζονται στο φως με τέτοιον τρόπο που κάνουν τον πλανήτη να φαίνεται γαλάζιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα