Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα και έχω επεισόδια υπερφαγίας. Τι να κάνω;

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχουν στη Κρήτη πιστοποιημένοι επαγγελματίες! Όποια διατροφή κι αν κάνω τη σταματάω σε 2 εβδομάδες με διήμερα επεισόδια υπερφαγίας! Δυστυχώς, σνομπάρω τις δίαιτες! Τα καταφέρνω πολύ καλύτερα στη νηστεία, όμως εκεί δε χάνω κιλά και δεν περιορίζομαι τόσο! είμαι 80 κιλά και έχω ύψος 1,65 και 34ετων.

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους πιστοποιημένους συνεργάτες μπορείτε να τους εντοπίσετε στο Δίκτυο Εξειδικευμένων Επαγγελματιών Υγείας από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ. Aπό τα παραπάνω σωματομετρικά  στοιχεία φαίνεται ότι δεν πρέπει να βάλετε άλλο βάρος γιατί φλερτάρετε με την παχυσαρκία.

Ωστόσο,  θα σας πω το εξής: Ευτυχώς που ‘’σνομπάρετε’’ τις δίαιτες, διότι από αυτά που περιγράφετε φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και μια πιθανή διατροφική διαταραχή. Τα καταφέρνετε στη νηστεία γιατί εκεί μπορείτε να κάνετε καλυτέρους συνδυασμούς που στηρίζονται στο πρότυπο της μεσογειακής κουζίνας-πιο ισορροπημένης διατροφής (π.χ. ψαράκι/χόρτα/παξιμάδι) και προφανώς παράγετε σεροτονίνη (την ορμόνη της χαράς, της καλής διάθεσης)‘’άθελα’’ σας, διότι δεν έχετε εκπαιδευτεί προκειμένου να γνωρίζετε το πώς, και καταφέρνετε να έχετε και σε μια ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης, άρα να μην πέφτετε στο φαύλο κύκλο των υπερφαγικών επεισοδίων.

Πέραν αυτού αναφέρετε πως σας είναι αδύνατο το να ακολουθήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαιτολογίου. Λογικό! γιατί σα στόχο πρέπει να έχετε το να κάνετε μια αλλαγή του νου, αυτό,  σημάνει αλλαγή του τρόπου σκέψης, ώστε να έχετε αποτέλεσμα, κι όχι μόνο πειθαρχία. Συμπερασματικά, όσον αφορά τη δίαιτα…

Κανόνας νο1: Πρώτα αφαιρώ αυτά τα δυσχερή συμπτώματα από την καθημερινότητα μου αντιμετωπίζοντας τα υπερφαγικά επεισόδια… Πώς; Με εκπαίδευση αλλά και εκμάθηση σωστών τεχνικών και μετά εστιάζω στη δίαιτα! Σίγουρα αυτή η μέθοδος σταδιακά θα σε οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους αλλά η βαρύτητα δε πρέπει να δίνεται εκεί! Θα δείτε.. πως εφαρμόζοντας τα.. θα βρεθείτε στο επιθυμητό σας βάρος με ένα ‘’μαγικό’’ τρόπο. Απευθυνθείτε  σε κάποιον πιστοποιημένο εξειδικευμένο συνεργάτη ώστε να καθοδηγηθείτε σωστά.

Αρέστη Κλεοπάτρa, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος                                  

MSc. Διατροφή & Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Email επικοινωνίας: [email protected]

Τηλ. επικοινωνίας: 693 20 36 133

Σχετικά άρθρα