Toyota Auris Touring Sports: Φτιαγμένο για ταξίδι

Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΕΚΚΑ, Αποστολή στην Ισπανία

Μου αρέσουν τα στέισον βάγκον. Μάλιστα, με μερικά γερμανικά μοντέλα έχω κάνει άνετα ταξίδια σε μακρινές περιοχές. Τα μεγάλου μήκους αυτοκίνητα που βασίζονται στις βασικές εκδόσεις έχουν πολλά θετικά στοιχεία. Εκτός από άνετους και πολυχρηστικούς χώρους, προσφέρουν καλύτερη οδική συμπεριφορά από τα SUV, αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, στρίβουν καλύτερα και, κυρίως, εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά ασφάλειας.

Βρέθηκα στην πανευρωπαϊκή παρουσίαση του Toyota Auris Touring Sports, που πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Ξεκίνησα τα τεστ ντράιβ με την υβριδική έκδοση – μοναδική στην κατηγορία, γιατί είναι μια αξιόλογη περίπτωση για το αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αυτοκινητόδρομο.

Κινητήρες

Αφήνω στην άκρη τις ενστάσεις μου για τον υψηλό κυβισμό του βενζινοκινητήρα -είναι 1.800 κ.εκ.- και προχωρώ στα θετικά στοιχεία. Η συνδυασμένη ισχύς από τη μονάδα βενζίνης και το ηλεκτρικό μοτέρ φθάνει τους 136 ίππους, εμφανίζεται στις 5.200 σ.α.λ. και είναι αρκετή για να κινήσει γρήγορα το αμάξωμα βάρους 1.335 κιλών. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 11,2’’, τελική 175 χλμ./ώρα. Εκπομπές CO2 μόνο 85 γρ./χλμ.

Μόλις πάτησα το γκάζι για να επιτύχω τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση, εμφανίστηκε ο γνώριμος ήχος από την αντίδραση του αυτόματου κιβώτιου CVT. Ο χαρακτηριστικός ήχος, που εύκολα συνηθίζεται, μειώθηκε αισθητά μόλις το κοντέρ έδειξε ταχύτητες πάνω από τα 120 χλμ./ώρα. Ο θόρυβος οφείλεται στη λειτουργία του κιβωτίου και συνοδεύει όλα τα υβριδικά μοντέλα της μάρκας (Yaris, Auris κ.ά.). Το ευχάριστο νέο στοιχείο είναι ότι στο Toyota Auris Touring Sports είναι περιορισμένος σε σχέση με την αρχική πεντάθυρη έκδοση. Ισως οι Ιάπωνες μηχανικοί σιγά σιγά να λύσουν και αυτό το πρόβλημα.

Να τονίσω την πρόοδο στην οδική συμπεριφορά. Παρά το μεγαλύτερο μήκος (4,56 μ.) του αμαξώματος, στον δρόμο συμπεριφέρθηκε καλύτερα από το 5θυρο. Αυτό οφείλεται στις καλύτερες ρυθμίσεις του πλαισίου, των αναρτήσεων και του τιμονιού. Μερικές στιγμές ένιωσα ότι οδηγώ κάποιο γερμανικό μικρομεσαίο αυτοκίνητο.

Κατανάλωση

Σχετικά με την κατανάλωση, δεν μπόρεσα να πλησιάσω την εργοστασιακή (3,6 λίτρα/100 χλμ.). Ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 530 λίτρα (360 λίτρα στο 5θυρο) και φτάνει έως τα 1.658 λίτρα.

Οδήγησα και την ντίζελ έκδοση των 2.000 κ.εκ. και 124 ίππων, η οποία όμως, λόγω του νέου φόρου πολυτελείας, έχει μικρό εμπορικό ενδιαφέρον.

Περιμένω να οδηγήσω στην Ελλάδα τις βενζινοκίνητες εκδόσεις 1.33 VVTi, 99 ίππων και 1.6, 132 ίππων, καθώς και την ντίζελ 1.4, 90 ίππων. Αργότερα θα ανακοινωθούν οι τιμές πώλησης.

Σχετικά άρθρα