Δείχνω χαρούμενος αλλά είμαι απελπισμένος. Δεν ξέρω αν μπορώ να αντέξω άλλο…

Είμαι 20 ετών και μένω στη Μύκονο. Αυτήν την περίοδο είμαι χαλιά ψυχολογικά. Δεν έχω όρεξη για τίποτα, είμαι συνέχεια μες τα νεύρα και γενικά έχω μια μεγάλη απαισιοδοξία. Δεν το δείχνω γιατί δεν θέλω να με λυπούνται και προτιμώ να είμαι το άτομο που λέει όλο αστεία και λογοπαίγνια. Αυτό είναι κάτι σαν ασπίδα για μένα.

Κρύβω συναισθήματα και αυτό με κάνει να ξεσπώ τα νεύρα μου χωρίς να θέλω σε δικούς μου ανθρώπους. Έχω χαμηλή αυτοπεποίθηση και Επίσης δεν έχω κανένα χόμπι γιατί τίποτα δεν με ενθουσιάζει ενώ παλιά είχα αρκετά. Οπότε είμαι σπίτι – δουλεία – σπίτι-δουλεία χωρίς να κάνω τίποτα άλλο.

Όλο αυτό με έχει κάνει να μην έχω παρέες και μέχρι τώρα να μην έχω κάνει σχέση με κάποια κοπέλα γιατί κομπλάρω και αγχώνομαι (με το 2ο έχω ένα θέμα). Βέβαια το μόνο καλό είναι ότι έχω χάσει αρκετά κιλά αλλά και πάλι δεν αρκεί.

Τι κάνω λάθος;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες για εσάς, όπως: Πόσο καιρό σας ταλαιπωρεί αυτή η διάθεση; Τι είδους σχέσεις  υπάρχουν με γονείς ή αδέρφια; Έχετε  φίλους; Πάντα νιώθατε έτσι κι απλά τώρα είναι πιο έντονο; Αυτή η διάθεση είναι τελείως καινούργια για εσάς;

Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να ξεκινήσετε να μιλάτε στους δικούς σας ανθρώπους. Όσο δύσκολο κι αν είναι… Αν δεν μιλήσουμε ακόμη κι οι δικοί μας άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τι νιώθουμε, μόνο να υποθέσουν. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η παραδοχή του προβλήματος. Η παραδοχή είναι το πρώτο βήμα, η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος είναι το δεύτερο.

Λέτε «δεν ξέρω αν μπορώ να αντέξω άλλο». Εννοείτε να αντέξετε τη ζωή σας; Γιατί αυτή η δήλωση είναι πολύ σοβαρή….

Αναφέρετε ότι χάσατε αρκετά κιλά αλλά αυτό δεν αρκεί. Εννοείτε ότι πριν η προσπάθεια για το χάσιμο κιλών σας έδινε κίνητρο, ενώ τώρα δεν μπορείτε να βρείτε κίνητρα για τον εαυτό σας; Είναι δύσκολο να δώσετε μόνος σας απάντηση στην ερώτηση «τι κάνω λάθος;», χωρίς να το συζητήσετε με πρόσωπα εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να σας δώσουν τη δική τους οπτική.

Ξεκινήστε να μιλάτε για αυτό που νιώθετε στους δικούς σας ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό γιατί το συναισθηματικό μοίρασμα, λειτουργεί ανακουφιστικά για τον ψυχισμό μας στις δύσκολες περιόδους της ζωής μας. Αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται πολύ δύσκολο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να μπορέσετε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε αλλά και για να δείτε το σημαντικό θέμα της αυτοεκτίμησης.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα