Κομισιόν: Το συντομότερο η εκταμίευση της α’ δόσης στους πυρόπληκτους

Για τις προσπάθειες που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη γρήγορη εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο η Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

Μιλώντας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρουμανίας ο κυρία Κρέτσου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι απόλυτα αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές και πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές μέσω των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG Regio).

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές αποτιμούν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και σε δεύτερο βαθμό η Κομισιόν θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της οικονομικής ενίσχυσης το ταχύτερο δυνατό.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να λάβει ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% για την ανασυγκρότηση, που χρηματοδοτείται από την πολιτική συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κρέτσου ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, οι Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες είναι σε πλήρη ετοιμότητα να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές.

Προ ολίγον ημερών, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για τις δυνατότητες αποζημίωσης και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων περιοχών.

Στην ερώτησή του ζητούσε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και όλων των διαθέσιμων μέσων της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες, ενώ έθεσε το θέμα της επείγουσας χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που κάηκαν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα